Лазаровден е най-хубавият пролетен празник, в който участват млади, неомъжени моми, които вече са готови да се задомят. Празнува се една седмица преди Великден, в събота.

Тази година на 23 април, в събота, посетителите на ЕМО „Етър” ще видят три различни възстановки на обичая Лазаруване. Програмата започва в 11.30 часа, когато участничките в „Училище за лазарки” ще представят обичая. В 13.00 часа обичаят ще бъде представен от лазарска група при НЧ „Зора-1872” Нова махала. В 14.30 часа малчугани от ЦДГ „Явор” в Габрово ще представят тържеството си  „Лазаровден - от минало към бъдеще”.

За шеста поредна година в Етнографския музей на открито „Етър“ се провежда „Училище за лазарки”, в което участват момичета над 13 години. Целта на това училище е запознаване на участничките с обичая Лазаруване и доближаване до автентичността на празника. Момичетата се въвеждат в символиката на Лазаровден и разучават обредни лазарски песни и танци. След преминаване на обучението си в „Училището за лазарки”, момичетата участват във възстановка на обичая Лазаруване.

На Лазаровден девойките са облечени в автентични габровски носии, носят кошници, украсени с цветя и венци на главите си.

За първа година ЕМО „Етър” организира „Подготвително училище за лазарки”, в което взеха участие момичета от НЧ „Зора-1872” Нова махала, които все още не са достигнали възрастта за лазаруване.

 

Откриваме обновения фонтан в Градинката с мечето
22 април 2016
Проект на Община Габрово ще подкрепя изпълнението на инвестиционната програма по ОПРР
22 април 2016