Младежки форум за професионално ориентиране с тема „Развий таланта си за утрешния бизнес“ се състоя в зала „Възраждане“ вчера. Идеята е на инж. Николинка Хинкова – собственик на „Мехатроника“ АД и цели да ориентира младежите в икономическата обстановка в Габрово, да им представи фирмите, които работят тук и дейността им, както и нуждата им от специалисти. Водещ на събитието беше Део, а в залата присъстваха както представители на бизнеса, така и представители на общината и областна администрация, на училищното настоятелство, търговско-промишлена палата, учители, неправителствени организации.

Зала Възраждане беше пълна с ученици от горните класове, а важната задача да убедят младежите, че габровският бизнес има какво да им предложи, се падна на Любомир Борисов, Илия Диков, Калин Петров, Орлин Димитров, Искрен Кандов, Радослав Първанов, Атанас Павлов и Мирослав Найденов – успели млади хора – някои родени в Габрово, други не, всички пътували в чужбина, но избрали да се развиват именно тук. Всички те работят в Габрово, печелят награди, получават международни признания, отдават на страстта си към спорта и създават семейства тук.

Сред представените фирми бяха „Мехатроника“ АД, АМК, Технолес, Елна, Алфрида Пеев, Пластформ, СTС Принт, Резбонарезни инструменти - Габрово, Сокол, СТС Електроникс, Комтекст, ВСК Кентавър. От форума стана ясно, че независимо с какво се занимават, всички те имат нужда от специалисти – както шлосери и фрезисти, така и инженери. Кратка анкета сред младежите пък показа, че повечето от тях нямат нищо против да останат да живеят в Габрово или да се завърнат тук след завършване на обучението си. Като условие за това посочиха възможностите за кариерно развитие и доброто заплащане.