По време на Великденските празници, от 2 до 5 април 2010 г., Габрово ще бъде домакин на Национално състезание по парапланеризъм „О Габрово”. Организатори на проявата са спортен клуб „Скай номад” – Сопот и Община Габрово. Очаква се в надпреварата да се включат над 40 състезатели от цялата страна, които ще се състезават в дисциплините – отворена (линейна) дистанция, отиване с връщане и ФАИ триъгълник.

Стартовете на парапланеристите ще бъдат от високите склонове над село Скалско, връх Бузлуджа и Крушевския баир. Експерименталното състезание има за цел да популяризира парапланеризма и да разкрие потенциала на района, като подходящо място за този вид спорт. Според регламента, точкуването на състезателите ще се извърши чрез програмата „Леонардо”. За целта всеки участник ще трябва да публикува резултатите от своите полети, записани на GPS системата, с която ще разполагат парапланерите.

Целта е да бъдат направени колкото се може по-дълги полети. Крайното класиране ще се определи на база на сбора от линейните разстояния от всички дни, като полетите ФАИ триъгълник се умножават по две.

За участие в състезанието не се изисква такса или лиценз. Състезател може да бъде всеки желаещ парапланерист, независимо от пол и възраст. Участниците трябва да имат необходимия опит за безопасно летене в силни планински условия и да са оборудвани с технически изправна екипировка, състояща се от парапланер, подвесна система, каска, запасен парашут и GPS.

Повече информация за състезанието по парапланеризъм „О Габрово” може да намерите във форума на спортен клуб „Скай номад”, както и на телефони 0899982575 и 088882558.