Изложба от сатирични пластики на Татяна Димитрова, наречена „Любопитство”, ще бъде открита на 18 март 2010 г. в зала 7 на Дома на хумора и сатирата. Това е първото гостуване на авторката със самостоятелна изложба в Габрово. Тя е участвала в три издания на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – през 2001, 2005 и 2009 година. Изложбата би могла да има и друго заглавие – „От учителя с любов”, защото авторката преподава в Националната гимназия за приложни изкуства „Професор Венко Колев” в град Троян вече 17 години.

Изложбата на Татяна Димитрова включва 38 пластики, които са открита провокация към нашето съвремие. Сред тях могат да бъдат видяни „Кариера”, „Мания за величие”, „Криминален портрет”, „По посока на вятъра”. Същевременно художничката ни представя своите сатирично-провокиращи „Преди да се родя и...след това”, „Болен здрав носи”, „Златната ябълка”, „Прометей”, в които освен алюзиите с конкретна литературна или фолклорна основа, ще открием и нейната собствена интерпретация.

Специално за гостуването си в Дома на хумора и сатирата, авторката е написала лирична миниатюра, която посетителите ще открият сред пластиките: „Като походи по-дълго по земята, човек се научава и да я забелязва. А пък ако му дойде на ум и да си обяснява случващото се по нея, става много интересно. Тогава схваща смисъла на онези две думи – „шарен свят”. И аз така. Оглеждам се и все по-любопитно ми става. Представям си цяла плетеница от човешки характери и съдби. И хем ми е смешно, хем - тъжно. Докъде ли можем да стигнем с нашата глупост?! Въпреки разума, който Господ ни е отсъдил. Сигурно затова баснописците са направили животните за посмешище, та да пощадят човешкото честолюбие.”

Татяна Димитрова е родена в град Троян и е възпитаничка на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”. Като член на групата на троянските художници, участва в техните общи изложби, в международния пленер „Арт керамика”. Има и две самостоятелни изложби в Художествената галерия в Троян. Интересът към хумора е наследила от баща си, който е рисувал карикатури. В своето творчество тя се интересува преди всичко от керамика, но работи и живопис, и непрекъснато експериментира.

Изложбата от сатирични пластики ще бъде на разположение на габровци и гостите на града до края на месец март.