Музеят „Дом на хумора и сатирата” в партньорство с Община Габрово, сдружение „Общинско училищно настоятелство - Габрово” и сдружение „Планета Габрово”, обявява конкурс за млади разказвачи на хумор „Габровец да се наричам”. Проявата се посвещава на 150 години от обявяването на Габрово за град и има за цел да стимулира интереса на децата и учениците към героите от българския комичен фолклор и техните побратими.

Идеята е всяка година на 1 април около паметника на Хитър Петър да се събират млади сладкодумци, които да се състезават по разказване на габровски вицове, приказки за Хитър Петър и неговите побратими и други комични истории. Така рожденият ден на Дома и на планета Габрово ще става по-пъстър и запомнящ се, а и ще се даде възможност на младите габровци да демонстрират чувството си за хумор.

В конкурса могат да се включат деца от всички детски градини и училища в община Габрово. Достатъчно е да разкажат, по избор, вицове (габровски, ученически, други с актуална младежка тематика), или приказки (за Хитър Петър, Настрадин Ходжа и техните побратими). Изискването е да се разказва до 3 минути и да се участва само с един фолклорен жанр (или виц, или приказка). Желаещите да участват, трябва да подадат заявка в Дома на хумора и сатирата чрез своите преподаватели най-късно до 22 март 2010 г., като няма да се прави предварителна селекция. Прослушването на младите разказвачи ще бъде на 29 март от 14 часа в залата на жирафите в ДХС.

Отличените участници ще получат предметна награда, диплома и свидетелство за участие. Връчването на наградите ще стане на 1 април от 10 часа на празничното детско матине в МДХС. Всички наградени ще се представят с един фолклорен вид от материала, за който са отличени. Организаторите си запазват правото да поканят най-добрите разказвачи да представят Габрово в националната среща-наддумване „Благолаж” през 2011 година.

Повече подробности за конкурса може да научите от неговия статут, както и на сайта на Дома на хумора и сатирата: www.humorhouse.bg.

Успех на всички талантливи млади габровци, които са решили да участват в конкурса!