Днес в Габрово пристига Катрин Кълън - Президент на Комитета по култура към световната организация „Обединени градове и местни власти“. Тя ще бъде на работно посещение в града ни до 19 октомври във връзка с избора на Габрово за Пилотен град на културата в световната селекция от 8 пилотни града*.

По време на визитата си г-жа Кълън ще се срещне с представители на местната власт, както и с  такива на културни институти, независими организации, артисти, културни агенти, академичните среди и др. Във фокуса на работните срещи ще бъдат новата Програма 21 за култура, която е основополагащ стратегически документ от световно значение, участието на Габрово като пилотен град в Програмата „Пилотни градове“, добри практики и възможности, културата на Габрово като потенциал и посоки за развитие.

Като Пилотен град на културата Габрово има уникалния шанс да стане разпознаваем на световната карта на културата и чрез присъствието си да заяви значимостта на културните процеси в малкия град, необходимостта от обединяващи потенциала процеси.

Установяването на ценни контакти с експерти и артисти от другите пилотни градове е от голямо значение за случването на интересни и качествени програми в следващите години за Габрово. Една от задачите на г-жа Кълън ще бъде да ни подготви за работа в мрежа, както и да проучи същността на културния живот в Габрово, за да адаптира принципите на новата Програма 21 към нашите местни условия и дадености.

Катрин Кълън ще представи Програма 21 и Програмата „Пилотни градове“ на 16 октомври, четвъртък, от 13.00 ч. в Дом на хумора и сатирата, като събитието ще бъде последвано от дебат и артистични импровизации по темата „Габрово – Пилотен град на културата“.

*По първоначална информация градовете-участници в програмата „Пилотни градове“ на световната организация „Обединени градове и местни власти“ бяха 9, но в последствие стана ясно, че Маягуес (Пуерто Рико) е отпаднал от селекцията.