Музей „Дом на хумора и сатирата”, клуб „Приятели на Белгия” и фондация „Марсел Де Бископ: Аалст – Габрово”, Белгия канят габровските ученици от първи до дванайсти клас, както и детските школи по изкуствата, да се включат в конкурса за рисунка „Весело Габрово”. Проявата се посвещава на 150 години от обявяването на Габрово за град и има за цел да стимулира и популяризира детското творчество на основата на партньорските отношения между градовете Габрово и Аалст. С най-добрите произведения на 1 април 2010 г. в Дома на хумора и сатирата ще бъде открита изложба, която ще привлече най-младата публика на музея на детско матине.

Малките габровски художници ще имат възможност да се изявят по една от следните две теми: „Весело Габрово” или „Чисти ръце=здраве!”.

По първата тема могат да се представят смешни битови ситуации, ученически закачки, габровски шеги, символи на габровската спестовност (котка с отрязана опашка, яйце с кранче, часовник с вързани стрелки и други); първоаприлски лъжовни ситуации и символика (риба-шаран-хайвер); представи за Дома на хумора и сатирата и скулптурните композиции в Парка на смеха, за Планета Габрово, за габровския карнавал, за миникарнавала, за габровските зевзеци и други.

Втората тема включва нашето отношение към личната хигиена, нетърпимостта ни към онези, които са небрежни към нея и по този начин застрашават своето и нашето здраве.

Изпращането на конкурсните рисунки става чрез преподавателите по рисуване, а крайният срок за получаването им в Дома на хумора е 10 март 2010 г. Отличените участници ще получат своите награди от гости от Аалст на откриването на изложбата на 1 април, а след това наградените рисунки ще гостуват в белгийските градове Крьосхойтем и Аалст.

Повече подробности за конкурса може да научите от неговия статут, както и на сайта на Дома на хумора и сатирата: www.humorhouse.bg

Успех на всички талантливи млади габровци, които са решили да участват в конкурса!