В деня на 100-ния си рожден ден, юбилярката Станка Маринова Бенева от с. Пенковци получи лични поздрави от кмета на Община Габрово Томислав Дончев. В добро здраве и приповдигнато настроение баба Станка посрещна габровския кмет в с. Гъбене, където живее през зимата. В знак на уважение кметът й подари цветя, бутилка отлежала троянска сливова ракия и красива торта, специално изработена за нея.

„Уважаема госпожо Бенева,
Стогодишният Ви юбилей е една солидна възраст, която респектира и носи със себе си много натрупана мъдрост и богат житейски опит. Вашият дълголетен живот е пример на всеотдайност, отговорност и грижа за добруването и благополучието на поколенията след Вас”, се казва в поздравителния адрес на кмета на Община Габрово по случай забележителния юбилей.

  

Станка Бенева е родена на 11 януари 1910 г. в севлиевското село Кастел. Тя е последното живо от общо единайсет деца. Станка е работила в стопанството, омъжвала се е веднъж и от брака си има един син, когото е надживяла. Към днешна дата тя има една внучка на 38 години и двама правнуци на 13 и на 16 години. Лятото столетницата прекарва в къщата на покойния си съпруг в Пенковци, а през зимата живее със снаха си в Гъбене.

Тайната на дълголетието, според баба Станка, се крие в спокойния живот и всекидневния физически труд. Позволява си кафе, а кръвното й налягане е 130/90. Сутрин става рано, на обед спи, вечер също си ляга рано. Лекарства не взема, рядко гълта аспирин. През топлите месеци юбилярката обича да се занимава в градината, като я почиства. От време на време си пийва и по малко сливова ракия. В рода си Станка Бенева няма други столетници.