На 19 ноември 2009 г. в зала 5 на музея „Дом на хумора и сатирата” в Габрово ще бъде открита изложбата „Руски усмивки пред фотообектива”.

Предстои ни среща с изкуството на фотографа Анатолий Виляховски, който живее и твори в град Майкоп, столицата на руската автономна република Адигея. Виляховски е член на Съюза на фотохудожниците в Русия, има над 100 участия във фотоизложби в повече от 15 страни, като получава награди за творбите си в редица регионални, национални и международни фотофоруми. Често е инициатор на фотографски конкурси, обича да работи с младите и да ги увлича със своя патос и енергия.

За първи път Анатолий Виляховски участва в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата през 1989 година и оттогава, заедно и с други свои колеги от родния си град, следи и се включва в следващи издания на международния форум. Габровци го познават и лично – през 2003 година той стана носител на Специалната награда на Министерство на културата в раздел „Фотография”, а тази година беше специален гост по време на откриването на ХIX Международно биенале.

Какво обича да снима Виляховски? Земята и хората, така накратко можем да определим кръга на неговите интереси. Но Земята с всичките й прелести – планини, върхове, долини, гейзери, населяващите я редки растителни видове... Сам запален турист, инструктор по туристическо ориентиране, Анатолий Иванович може с часове да ви разказва за пътешествията си и незабелязано ще ви изкушава наистина да тръгнете по петите му по някоя стръмна вита пътечка! Тази природна хубост е събрана в повече от 20 илюстрирани от него карти, пътеводители, дипляни, албуми, книги. „С фотография се занимавам от 1950 година – признава той. – Имам множество походи по гейзери и възвишения, катерил съм се по Авачинския и Корякския вулкани на Камчатка.”. А в света около нас е открил толкова смешни движения, ситуации, пози, мимики, присъствие, които ни е подарил чрез фотографиите си, че наистина можем да го наречем фотограф на усмивките („Петел за продан”, „Казаци на панаир”, „Вратар”, „Последни новини”). Обича да си прави каламбури, предпочита закачливите и често алегорични кадри („Ягодки”, „Теменужки” и други).

Изложбата „Руски усмивки пред фотообектива” – 80 фотографии на Анатолий Виляховски, ще бъде на разположение на габровци и гостите на града до края на месец декември 2009 г.