Гуруто на електрическата китара, световноизвестният виртуоз Ал Ди Меола избра Габрово за спирка от турнето си в България. Благодарение на поканата на Общински съвет Габрово и Община Габрово феновете на китарата ще могат да чуят своя идол на 10 ноември 2009 г. от 19 часа в Дома на културата.

Китаристът е идвал вече в Габрово след турнето си в България през ноември миналата година. Музикантът е останал очарован от нашия град и е изявил желание да изнесе специален концерт тук. Освен в Габрово Ди Меола ще изнесе концерти в София и Бургас. От България започва и европейското турне на акустичния му проект New World Sinfonia.

Ал Ди Меола е китарист със световна слава и признание, извор на вдъхновение за много джаз и рок китаристи, като Ингви Малмстийн, Джон Петручи и др. Едни от най-големите имена от световната музикална сцена, като Карлос Сантана, Стенли Кларк, Чък Къриа, Лучано Павароти, Джими Пейдж, Франк Дзапа, Стиви Уондър са свързани с него в общи проекти. Богатата му дискография наброява над 50 албума, милиони продадени копия, две награди „Грами” и мултиплатинения концертен албум „Петък вечер в Сан Франциско” с участието на други две китарни легенди - Пако Де Лусиа и Джон Маклафлин.

През 2000-та година големият китарист формира групата „Al Di Meola New World Sinfonia“, в която вземат участие музиканти от Аржентина, Куба, Израел, Италия. По думите на самия Меола, това е най-добрата му група през цялата му досегашна кариера. Освен познатите от миналогодишното гостуване на групата в Пловдив и Русе, Фаусто Бакалоси – акордеон и перкусиониста Гумби Ортиз, към проекта тази година са включени и две нови имена. Това са номинираният през 2002-ра година за наградата „Грами“ за най-добър салса албум басист Виктор Миранда от Куба и известният унгарски барабанист Петер Казас.

Ден преди концерта на световния джазмен – на 9 ноември от 18.30 часа в Зелената зала на Дома на културата ще бъде възстановен първият джаз клуб в България – габровският „Хот клуб”, чиято дейност е преустановена от около 20 години. Половин час след възстановяването на клуба габровци ще имат удоволствието да слушат голям джазов концерт със специалното участие на Ал Ди Меола. В първата му част ще се представи Суинг дикси бенд „Габрово“ с диригент Манол Цоков и гост Румен Халачев – саксофон и пиано. Втората част на концерта ще предложи изпълнения на "Хилда Казасян квартет" с гост-артист Мирослава Кацарова - вокал. Община Габрово участва в проекта „Джаз парад 2009”. Това дава възможност част от парада да бъде реализиран в Габрово за една вечер. Проектът се осъществява в партньорство с музикален център „Борис Христов” и е посветен на 130-годишнината от обявяването на София за столица. Събитието се реализира с финансовата подкрепа на програма "Култура" на Столична община.

След концерта на 10-ти феновете на Ал Ди Меола ще имат възможност да получат автографи във фоайето на Дома на културата, където ще се продават и дискове с негови изпълнения.

Билети се разпространяват онлайн в мрежата на Ticketstream, в магазини „Office1Superstore”, „M-ТЕЛ”, „М Свят”, на www.ticketstream.bg, както и на касата на дома на културата "Емануил Манолов". За колективни заявки, отстъпки и фактури GSM: 0886 612 606.