На нова детска площадка, отговаряща на всички стандарти, ще се радват малчуганите от квартал Бичкиня в Габрово. Съоръжението е изградено с финансови средства от oбщинския бюджет за 2009 г., като стойността на обекта е 58 800 лв. (включително проектирането). Детската площадка, намираща се в междублоков терен на бул. „Столетов” №50, е изградена от русенската фирма „Металпласт инженеринг” ООД по реда на Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки.

Теренът в междублоковото пространство представляваше напълно разрушена детска площадка - без съоръжения, с амортизирани настилки, ползван за паркинг от живущите в близките жилищни блокове. В новоизградената детска площадка са обособени две зони за игра на децата – за деца до 3 г. и за деца от 3 до 12 г. Двете зони са изградени върху армирана бетонова основа. В зависимост от възрастовите групи, съоръженията за игра на децата дават възможност за пързаляне, провиране, катерене, люлеене, клатушкане, игра с пясък. Под съоръженията, за първи път на общински терен, е изградена ударо-поглъщаща каучукова настилка. Площадките са достъпни и за игра на деца с двигателни увреждания. Теренът, прилежащ към площадките, е подходящо залесен и според изискванията е монтирана ограда ограничаваща игровата зона. Непосредствено до съоръжението е изградено парково осветление.

 

Ръководството на Община Габрово би искало да изрази надежда, че е отговорено на очакванията на хората в района, но е тревожен фактът, че няколко дни след монтажа на люлките са изчезнали три от защипващите халки за обезопасяване на люлеещите се. Един цъфтящ храст хортензия вече е отскубнат, а въпреки табелите за забрана на домашни любимци, такива видимо са били там. Специалистите, които бяха ангажирани в изграждането на новата площадка все още вярват, че трудът и усилията им са си заслужавали и са убедени, че най-силното оръжие в борбата срещу вандализма във всичките му форми е обществената нетърпимост. Затова молим тези, които станат свидетели на вандалски постъпки да се обаждат на телефона за сигнали на граждани – 0700 144 10, защото детските площадки са на всички и всички трябва да ги пазят.

Интелигентната енергия през очите на габровските деца
5 ноември 2009
Ал Ди Меола избра Габрово
10 ноември 2009