И тази година, по традиция, на 11 ноември в 11 часа и 11 минути в Габрово, както в много други европейски градове, беше дадено началото на Петото годишно време – карнавалното.

В откриването, в Дома на хумора и сатирата, участие взеха от най-малките – децата от детска градина „Мики Mаус” в Габрово до най-големите – мажоретките от Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий” в квартал Бичкиня. С танца „Арлекино” поздрав към карнавалистите отправи и съставът при центъра за работа с деца „Габровски смехоранчета”, който е носител на специалната награда от десетия Международен етнофестивал „Децата на Европа”.

Специален гост на тържеството беше карнавалният принц Жан-Мари Хеймън от белгийския град Аалст - председател на сдружение „Едно карнавално сърце за Габрово”. Габровският карнавален химн беше изпълнен от принц Карнавал на Габрово – Радослав Талев, а химнът на карнавала в Аалст – от принц Жан-Мари. Стопанката на „веселата къща” Татяна Цанкова приветства почитателите на карнавалното движение, а кметът на общината Томислав Дончев отвърза стрелките на габровския часовник, отмерващ времето да началото на новия карнавал.

  

Този път традиционното обявяване на темата и логото за следващия габровски карнавал не се случи, защото предстои те да бъдат определени с конкурс за мото, лого, сценарий, постановка, режисура и организация на „Карнавал Габрово 2010”. „За тази цел, освен да острим иглите и да опъваме конците – става дума за шиене на карнавалните костюми, от тук нататък да започнат да скърцат и перата”, каза кметът на Габрово Томислав Дончев.

Карнавалният сезон започна. Гответе се. Да живее карнавалът!