На 28 септември 2009 г. от 10 часа в Ритуалната зала на Община Габрово ще се проведе Ден на диалога между законодателната и местната власт на тема „Развитие на европейски тип местни финанси”.

Домакин на събитието, което се организира от Националното сдружение на общините в Република България в 28-те областни града, е Община Габрово. В срещата-дискусия вече са потвърдили участие всички народни представители от 7-ми многомандатен избирателен район, кметовете на общините от Област Габрово, председатели и членове на общински съвети, областният управител, неправителствени организации.

Темите, които ще се обсъждат по време на Деня на диалога между местната и законодателната власт са:

  • Развитие на европейски тип местни финанси - финансовата децентрализация в България. Реформа в системата на местните финанси, в т. ч. стъпките през 2010 г.
  • Идеи и нагласи на народните представители за подобряване на законовата рамка на местното самоуправление.
  • Въпроси от регионално значение.

Провеждането на задълбочени дебати за развитие на реформите в местното самоуправление, тази година е особено важно по три причини:

  • На първо място – имаме нов Парламент и нови народни представители, които трябва да бъдат запознати с проблемите на общините.
  • На второ място – голяма част от очакванията на общините за реформи не се реализираха и най-вече – почти е преустановен процесът на финансова децентрализация.
  • На трето място – финансово-икономическата криза доведе до съществена загуба на собствени приходи от общините и до други негативни последици, с които също трябва да бъдат запознати депутатите.
Кампанията „За да има утре...” стартира с представянето на филм
23 Септември 2009
Двама мъже, пожелали анонимност, съдействат на Общинския инспекторат
30 Септември 2009