За 11-ти пореден път през месец септември България ще отбележи с различни културни прояви Европейските дни на наследството. Те са съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия и се провеждат традиционно всяка година в страните от европейския континент. Тази година те ще бъдат подчинени на темата „Интегрирано опазване и социализация на културното и природното наследство”. Национален координатор на инициативата за България е Министерството на културата, а в периода 16 - 20 септември културните институти от всички общини предлагат свои програми за гражданите.

Домът на хумора и сатирата за пореден път се включва в Европейските дни на наследството и обявява 20 септември за Ден на отворените врати в музея. Жителите на Габрово и гостите на града могат да се възползват от свободния вход за всички изложби и атракции във Веселата къща и да прекарат приятни минути, зареждайки се с добро настроение.

Любителите на хумора и шегата имат последна възможност да видят изложбите от XIX-тото Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата, които ще се закрият в края на месеца. Наред с тях, на разположение на посетителите са атрактивните постоянни изложби ("Корените на габровския хумор", "Планета Габрово", "Раят", "Грехът", "Маската – лицето на празника", "Да живее карнавалът!"), както и редица забавни атракции – криви огледала, габровски часовници, виц-банка, хлопки за прогонване на зли духове, маскиране с карнавални костюми, фотографиране с габровската котка.

За малките палавници са предвидени забавления в детската развлекателна зала и непрекъснати видеопрожекции на български анимационни филми. През целия ден ще се прожектират и документални филми за габровския карнавал и редица западноевропейски карнавали. Любителите на комедията ще могат да се насладят на игралния филм „Хитър Петър”.

Екипът на Дома на хумора е подготвил за всеки посетител символичен подарък за спомен от габровския музей на смеха.

Партньорство Габрово-Тун
11 Септември 2009
Откриване на учебната година в община Габрово
13 Септември 2009