В почивните дни, от 19 до 22 септември, в местността Узана край Габрово ще се проведе национална екоинициатива „Велорали Узана 2009”. Събитието се организира от Община Габрово, със съдействието на колоездачен клуб „Исполин”, фондация „ЕкоОбщност” – София и Сдружение за устойчив туризъм „Узана” – Габрово. Организаторите имат амбицията то да стане ежегодно, като акцентите в програмата за всяка година могат да се променят, включвайки различни видове туризъм, конкурси и развлечения.

През тази година в рамките на Националната екоинициатива ще се проведе велорали. За участниците в състезанието са предвидени две трасета от по 55 и 65 км, разположени по горски пътища. Предвидено е и велосъстезание за деца.

В дните на Националната екоинициатива ще се проведат и конкурсът „Ние и промените в природата”, и фотоконкурсът „ВелоСърце Узана 2009” за най-интересна снимка по време на екоинициативата. За всички желаещи е предвидено изкачване на връх Исполин, катерене по катерачна стена и спускане с „тролей”, както и лагерен огън до Посетителски информационен център „Узана”. Предлагат се и възможности за пешеходен преход по екопътека „Узана”, велопреход с маршрут Узана – връх Шипка – Соколски манастир – АЕК „Етър”, посещение на културно-исторически забележителности в община Габрово. Вече има заявен интерес за участие и от Българската асоциация по фийлд таргет – стрелба с въздушно оръжие по падащи полеви мишени.

Националната екоинициатива се провежда в рамките на Европейската седмица на мобилността, в която България се включва за седми пореден път, в дните от 16 до 22 септември 2009 г.

Пълната програма и регламентите за участие в различните конкурси ще можете да намерите на интернет страницата на Община Габрово.

Кметът на Община Габрово разговаря с министъра на здравеопазването за хосписа
18 Септември 2009
Габровски ученици ще се обучават в Полша
22 Септември 2009