Празникът на Св. Димитър ще бъде отбелязан на 26октомври2012г. в Архитектурно-етнографскикомплексЕтър. Според народните вярвания на Димитровден се осъществява поврата в годишното време – това е краят на пролетно-летния цикъл и началото на зимата. На този ден приключва активната трудова дейност, затова празникът се нарича още Разпус.

Димитровден на Етъра ще започне с водосвет от 11.00 ч., а посетителите на комплекса ще могат да опитат постен курбан. По традиция около Димитровден завършвали и строежите на нови къщи. Целият цикъл от обреди и обичаи по строежа на новата къща завършвал с нейното освещаване.

От 11.30 часа в Етъра самодейци от НЧ „Отец Паисий 1931“ - с. Стоевци ще направят възстановка на обреда Викане на нова къща. Всички обичаи и жертвоприношения при строителството на нов дом са свързани с магическото действие, подчинено на една цел: здраве, плодородие, изобилие и защита на къщата. Благословията на майстора пази къщата. "Каним всички посетители на Димитровден в Етъра да се присъединят към „викането“ на майстора!", съобщават от архитектурно-етнографския комплекс.

На гости на Центъра за обществена подкрепа
24 октомври 2012
Международна "Златна звезда" за "Райчо Каролев"
25 октомври 2012