Пенка Ставрева от пловдивското село Първенец бе обявена за най-добър майстор на плъсти в едноименната надпревара по време на X международен панаир на народните занаяти в Архитектурно-етнографски комплекс „Етър“.

В продължение на четири дни седем състезателки от София, Варна, Бургас, Пловдив и от село Първенец, Пловдивско, мериха сили в изработването на изделия от плъстена вълна. Те трябваше да направят два предмета – един задължителен, килим от плъсти, и друг – по избор.

Голямата награда на Министерство на културата „Сребърна хлопка” за цялостно представяне и познаване традициите в работата с плъсти бе връчена на Пенка Ставрева от село Първенец. Нейният задължителен предмет беше най-точно изработен, а предметът по избор е рокля, украсена с плъсти, шапка, колан, гривна и пръстен от плъсти. Пенка Ставрева получи още почетен диплом, парична награда от 400 лв. и право на изложба-базар в Архитектурно-етнографски комплекс „Етър“ през 2013 г.

Компетентно жури в състав: Величка Георгиева, член на управителния съвет на задругата на майсторите и председател на журито, Величка Илиева, главен уредник в АЕК „Етър” и Галя Йорданова, уредник „Бит и домашни занаяти”, прегледа и оцени изработените от сръчните състезателки предмети. Въпреки че технологията и техниката на изработване на изделия от плъсти не е чак толкова разпространена, тя все още има последователи. Надпреварата беше много оспорвана и направените изделия от плъсти затрудниха журито при оценяването. В събота, в традиционната етърска „Вечер на майстора”, призьорите получиха своите награди от директора на музея доц. д-р Ангел Гоев и заместник-кмета Климент Кунев.

Първа награда на Община Габрово в размер на 300 лв. взе Мариета Недкова от София  -  за цялостно представяне. Тя изкусно е изработила шатра от плъсти. След като я награди, заместник-кметът Климент Кунев пожела на нея и на останалите участници в панаира интересът към техните занаяти да нараства и да привлича повече млади хора. Като благодари на майсторите за това, че пазят традициите и ги предават на поколенията, господин Кунев заяви, че с удоволствие би опитал да изработи собственоръчно някое изделие по плъстената технология.

Специалната награда на АЕК „Етър” в размер на 200 лв. отиде при Руменка Николова от Варна за сполучливо представяне на развитието в работата с плъсти в наши дни. Тя направи изключително оригинално пано с тематика от Етъра, на което е показана Саковата къща.

Всички участници в майсторската надпревара „Плъсти” получиха грамоти за участие, а журито определи и допълнителни награди, предоставени от дарители. Икона на Света Богородица, изработена от етърските иконописци Росен Дончев и Пламен Маринов, получи Невена Ненова от София за „Най – млад майстор”. Тя е само на 22 години, но нейното пано с пауново око показа, че вече е усвоила занаята. Награда в размер на 100 лв., осигурена от Андрей Андреев – майстор ножар в АЕК „Етър“, получи Маргарита Барганска от София за изработка на-най артистичен предмет. Маргарита спечели и наградата на публиката със своето дърво и арфа, наречени „Вечност“. Андрей Андреев предостави и още една награда от 100 лв. – за умело претворяване на традицията в съвременното облекло. Получи я Илияна Шишкова от Пловдив за изработената рокличка с цветя от плъсти за бебе, шапка и гривна-заек. Предметна награда за оригинален съвременен аксесоар получи и Донка Герджикова от Бургас. Тя изработи шал от плъсти с пеперуда, а наградата осигури Веселин Дамянов, майстор – грънчар в АЕК „Етър”.

Майсторската вечер на Етъра приключи със специално приготвена по случай юбилейното десето издание на Панаира тематична торта, която директорът на етнографския музей Ангел Гоев и заместник-кметът Кунев разрязаха. Всички гости получиха специален подарък – умален модел на сребърната хлопка, за да пазят спомена и настроението да следващия Панаир.

Набиране и комплектуване на доброволния резерв на Българската армия
10 Септември 2012
Временна организация на движението в участъка между ул. „Р. Каролев“ и ул. „Николаевска“
11 Септември 2012