Председателят на Народното събрание Цецка Цачева откри Международния панаир на народните занаяти в Архитектурно-етнографския комплекс „Етър“ край Габрово. Тя е почетен патрон на събитието, което започна днес и ще продължи до 9 септември.

„Това, което ни прави единни – съхранените български традиции, са гаранциите, че ще ни има и след 127 години“, заяви Цецка Цачева, поздравявайки в деня на Съединението гостите и участниците в Панаира. Тя пожела успех на събитието, като подчерта, че присъствието на много млади хора, е показателно, че сме народ, който пази своите традиции.

Официалното откриване на Панаира уважиха народни представители от габровски регион, представители на ръководствата на Община Габрово, Общински съвет – Габрово и на Областна администрация.

Това издание на Панаира е десетото с международно участие, а във фолклорната програма първото изпълнение беше на уникалните Калоферски гайди, в които най-младият музикант е едва 4-годишен.

По традиция в Етъра тече Майсторска надпревара, в която тази година мерят сили майстори на плъсти. В Панаира участват повече от 80 майстори от страната и чужбина, които представят занаятите грънчарство, бакърджийство, ножарство, тъкачество, иконопис и много други. Представители на Сърбия, Македония, Хърватия, Босна и Херцeговина, Словения, Румъния, Италия демонстрират пред етърската публика традиционни за съответната страна занаяти като керамика, изработване на накити и други.

Съединението – най-българското дело в новата история на България
6 Септември 2012
Дойде време и за Карнавала по никое време
7 Септември 2012