В дните от 15 до 23 септември, включително, в местността Узана край Габрово ще се проведе Национална екоинициатива  „Узана 2012”.

Програмата на "Узана 2012" може да видите тук.

Инициативата се организира за трети път от Община Габрово със съдействието на спортен клуб „Орловец-Екстремум”, футболен клуб „Янтра-Габрово”, колоездачен клуб „Исполин” – Габрово, природен парк „Българка” и Сдружение за устойчив туризъм „Узана”.  Значителна част от средствата за цялата изява са осигурени от общинската Програма за развитие на туризма за 2012 г.

Идеята на екоинициативата е всяка година да има различен тематичен обхват на спортовете, които предлагат възможности за активен отдих в съхранена природна среда чрез щадяща и неагресивна спортна дейност. Програмата през тази година предвижда три спортно ориентирани акцента: спелеонадпревара за географско позициониране на пещери, колоездачен маратон и футболен турнир за деца.

Припозната от години като територия за велоспорт, тази година местността Узана ще посрещне участници от цялата страна в състезание по планинско колоездене тип XC-маратон. Основен организатор на събитието е колоездачен клуб „Исполин” - Габрово. От клуба уточняват, че то е своеобразно продължение на станалото популярно велорали, което се провеждаше през последните години. Същността на състезанието не е променена, а само някои детайли, както и наименованието, тъй като е било необходимо синхронизиране с изискванията на Българския колоездачен съюз. Това от своя страна ще даде възможност за вписването на колоездачната изява в националния спортен календар на съюза.

Технически подробности за състезанието по планинско колоездене и пълният комплект документация за участие можете да намерите на http://100.ispolinbg.com/, лице за контакти - Николай Петков, GSM: 0878 46 72 66; e-mail: ntf@ispolinbg.com  , Колоездачен клуб „Исполин” – Габрово.

За първи път тази година в местността Узана ще се проведе спелеонадпревара по географско позициониране на пещери. Организатор e спортен клуб „Орловец-Екстремум” – Габрово, чиито членове неведнъж са участвали в обществено значими прояви за празници на град Габрово. Мястото е избрано неслучайно. Въпреки че няма големи пропасти и пещери, районът е карстов, наситен със скални образувания от пещерен тип и условията за провеждането на такова състезание са отлични. Идеята на пещерняците е то да има и изследователски характер, тъй като местността Узана попада в рамките на екологичната мрежа Натура 2000, а до момента в страната ни не е провеждано събитие от такъв тип.

Технически подробности за надпреварата по географско позициониране на пещери и пълният комплект документация за участие можете да намерите на http://www.orlovec-extremum.org , лице за контакти - Мартин Марков, GSM: 087/7257946, e-mail: orlovec_extremum@abv.bg, Спортен клуб „Орловец-Екстремум” - Габрово

Още един спорт се вписва за първи път през тази година в Националната екоинициатива на Узана. Футболен клуб „Янтра-Габрово” организира футболен турнир за деца за купа „Узана”. Срещите ще се играят на новоизграденото футболно игрище на една от туристическите бази в местността, а в състезанието ще участват отбори от цялата страна. Макар и отскоро създаден, футболният клуб вече има сериозно присъствие в спортния живот на града ни, включително с изяви и в чужбина. Желанието на организаторите е турнирът да стане ежегоден, за да се използват максимално всички възможности за спортуване и организиране свободното време на децата ни. Лице за контакти с футболния клуб: Пламен Илиев, GSM: 0878 46 20 91.

Организаторите са подготвили и съпътстваща програма. За всички желаещи е предвидено изкачване на връх Исполин /1523,4 м/ – най-високият връх в Шипченския дял на Стара планина /пеша или с велосипед/, катерене по катерачна стена и спускане с „тролей”, както и лагерен огън до Посетителски информационен център „Узана”. Предлагат се и възможности за пешеходен преход по екопътека „Узана”, а за гостите на град Габрово - посещение на културно-исторически забележителности в община Габрово.

Дейностите от Националната екоинициатива се провеждат и във връзка с Европейската седмица на мобилността /от 16 до 22 септември/, която тази година е под мотото „В правилната посока". България се включва за девети пореден път, а град Габрово е един от градовете, които се присъединяват към тази инициатива.

Лице за контакти при необходимост от допълнителна информация за Националната екоинициатива: Силвия Иванова, GSM 0898 55 85 25; 0884 51 35 85; e-mail: uzana1@abv.bg .

Временна организация на движението в участъка между ул. „Р. Каролев“ и ул. „Николаевска“
11 Септември 2012
Казахстанец финишира първи на площад „Възраждане”
11 Септември 2012