Експозицията ще посрещне първите си посетители на 21 юни от 11.30 часа в изложбената зала на комплекса и ще бъде отворена за тях до 3 юли.

Колекцията е специално подбрана от художествения фонд “Хумор на народите” на ДХС и включва 26 живописни платна и 5 скулптури на 24 автори. Съвместните проекти между двата емблематични за града ни музея не са от вчера и са пример, как може да си партнират на пръв поглед конкуриращи се институции. В случая ги обединява идеята за стойностен художествен продукт, който да предложат на своя турист – и на любопитния, и на взискателния, и на скучаещия, и на дълбокия познавач.

Темата “Грехът” е само един нюанс и допълнителен щрих към тазгодишната среща на етнолози и музейни работници, привлечени от насоката на научната конференция “Еротичното в историята”, организирана за втори път в Етъра.

Изложбата на ДХС няма да отговори на въпроса “Що е грях?”, защото едва ли има еднозначен отговор. Изкуството чрез творческия акт е призвано да дава много отговори на множество вселенски питания, затова ще си остане нашето спасение, ако искаме да намерим своя отговор. Стига все още да имаме сетива да разчитаме знаците върху картините, а колоритът им да ни действа като терапия. Творчеството ще продължава да бъде едно непрекъснато пътуване в тайните на вселената и на човека, и тъкмо опитът да разгадаем скритото отвъд видимото, ще ни извисява и осмисля земните ни лутаници.

Кметът на Никелино – на работно посещение в Габрово
15 юни 2009
Официално откриване на Защитено жилище
19 юни 2009