Еньовден е най-дългият ден в годината, изпълнен с надежда и вяра в добрите сили на природата.

Вярва се, че който види сутрин рано окъпалото се в жива вода “играещо” и “трептящо” слънце, ще бъде здравПразникът на слънцето, билките и водата традиционно намира място в културния календар на Архитектурно – етнографски комплекс “Етър”. Тази година ЕНЬОВДЕН В ЕТЪРА ще се проведе на 24 юни, неделя. 

В нощта срещу Еньовден билките имат най-голяма сила. Това е нощ на билярките, магьосниците и житомамниците, най-потайната и мистериозна нощ през годината. Тогава всяка билка добива целебна сила, всяка магия хваща и всяко гадание се сбъдваСъбраните в потайна доба преди изгрев чер трън и еньовче, вратичка и комуника, иглика и маточина, се използват за лек през цялата година. Билките се вият на венци и се разпределят на Св. Врач (1 юли). В Еньовския венец се сплитат 77 билки и половина, колкото са и болестите по човека. През него се провира всеки – за здраве.

Освен билярките, през тази нощ билки берат и момите. Знае се, че момината китка има голяма любовна сила. Свита в нощта срещу Еньовден от седем, девет или дванадесет билки, тя има способността да привлича и омайва избраника на момата. В нея задължително присъстват моминските билки - божур, седефче, иглика, невен, босилек, ружа, здравец, а за да ги любят ергените, момите добавят още любиче, омайниче, лепка.

В празничния ден Архитектурно – етнографски комплекс “Етър” обявява 2 конкурса:  Конкурс за Еньовски венец и Конкурс за Еньовски момин венец и китка.

Срокът за представяне на образците е до 10:00 ч. на 24 юни в АЕК „Етър”. Жури ще определи победителите, които ще бъдат наградени.

Всеки от посетителите ще може да се погрижи за своето здраве, като посети разкрития Базар на билки и билкова козметика, мед и пчелни продукти, на поляната пред хотела. Празникът включва и Демонстрация на народни лечебни практики. 

Магията на Еньовден е природна магия. Всеки човек желае животът му да бъде изпълнен с любов. Този, който все още е сам, иска да привлече любовта в живота си, а този, който вече я има, иска да я задържи. За целта – вземете на Еньовден Талисмани за любов от Етъра! Ако желаете да научите повече за празника, посетете откриващата се в 11.00 ч. Изложба “Еньовденска обредност” – от фонда на АЕК “Етър” – в залата до билкарницата. Разбира се, ще има и много веселие на празника, осигурено от богата Фолклорна програма, която ще започне в 11.30 ч. В нея ще вземат участие:

v    Фолклорен ансамбъл „ Сивек” гр. Габрово

v    Вокална група „Веселие” при НЧ „Зора- 1872”, кв. Нова махала, гр. Габрово

v    Фолклорна формация „Трапезица”, гр. Велико Търново

v    Детска градина „Явор”, гр. Габрово

v    „Габровските гласове”, фолклорна формация при НЧ „Габрово- 2002”

v    Група за автентичен фолклор при НЧ „Габрово-2002”

v    Танцов клуб „Играорци” при НЧ „Габрово 2002”- ръководител Лилия Стойнева

На Еньовден, най-виталния ден през годината, да спрем надпреварата с времето, да откъснем стръкче росна билка, да се усмихнем на Слънцето и заредени с енергия да извървим пътя до края на годината!