Трети кръг от националния шампионат по автомобилизъм – планинско състезание „Узана 2012”, ще се проведе този уикенд, 23 и 24 юни, в к.к. Узана край Габрово.

В тази връзка, през двата дни, се налагат временни ограничения на движението на моторни превозни средства в Габрово и околността. В събота, 23 юни, от 9.45 до 12.30 часа ще бъде забранено движението на автомобили през пл. „Възраждане” и бул. „Априлов” в участъка от Областна управа до Централна поща. Ограничението важи и за градския транспорт.

След приключване на техническия преглед, автомобилите, които ще участват в проявата, ще се придвижат организирано до старт линията край бившето училище „ Д-р Тота Венкова”. Групата ще бъде водена от пилотен полицейски екип, с чиито сигнали и указания останалите участници в движението трябва да се съобразяват.

От 14 часа до приключване на официалната тренировка в три манша - около 18 часа, ще бъде затворен участъкът от бившето училище „Д-р Тота Венкова” до к.к. Узана. Същата отсечка ще бъде затворена и на следващия ден, 24 юни, неделя, за времето от 9 до около 14 часа когато ще завърши шампионатът.

Програма на състезанието:

Събота, 23 юни

 9:30 – 12:00 часа      Административна проверка на документите на участниците и технически преглед на автомобилите – пред Община Габрово

 11:40 – 12:00 часа    Шоу обиколка с шампионските автомобили на „Ара Моторспорт” /Таня Христовакмет и инж. Климент Кунев – зам.-кмет, пилотиАтанас Божилов – баща и Атанас Божилов – син/ - улиците около сградата на Община Габрово

 12:10 – 12:30 часа    Среща с кмета на града – ритуална зала на Община Габрово

 12:30 – 13:30 часа    Отвеждане на автомобилите до трасето

 15:00 – 18:00 часа    Официална тренировка в ІІІ манша

 Неделя, 24 юни

 9:00 – 9:30 часа        Закрит парк на автомобилите /на старта/

 9:30 – 10:00 часа      Официално откриване на състезанието

 10:00 часа                  Старт І манш – Таня Христова – кмет на Община Габрово

 13:00 часа                   Предварителни резултати

 13:30 – 14:00 часа   Официални резултати, награждаване и закриване на състезанието – на плаца зад хотел „Импулс”, к.к. Узана

 Старт                            След бивше училище „Д-р Тота Венкова” – 840 м. надморска височина 

Финал                           Заслон „Дядо Георги” – 1 500 м. надморска височина

Трасе                            к.к. Узана, 5 800 м. асфалт 

Участници               Лицензирани състезатели в БФАС за 2012 г. Временни състезателни лицензи ще се издават и заплащат в събота, 23 юни, на административния преглед.

Община Габрово призовава гражданите да спазват обществения ред и да не предприемат действия, които биха застрашили тяхната безопасност или тази на състезателите, преди, по време и след провеждане на тренировките и състезанието. Желателно е зрителите да пристигат по-рано от обявения начален час, за да имат възможност да си изберат подходящи места преди подходите към трасето да бъдат затворени.

Препоръчва се на публиката да се разположи на високи скатове, където евентуални инциденти не биха засегнали зрителите. Родителите са длъжни да упражняват непрекъснат и строг контрол над децата си. Забранено е преминаването през трасето, заставането от външната страна на завоите, както и на обозначените с полицейска лента места. Спирането на движението и поставянето на временна маркировка ще се регулира от полицията.

Община Габрово апелира към всички, които ще посетят к.к. Узана в почивните дни, да направят необходимото, за да опазят природата в района чиста.