Уважаеми съграждани,

Свикнали сте често да Ви говоря за проекти и за тяхната важност за нашия град, как те променят облика му, създават нови възможности, дават гаранции за по-добро качество на живот и изява. Вярвам, че съм била права и ще продължа и занапред да го правя, защото знам, че и Вие вярвате, че това е така. Този път, по изключение, няма да става дума за първи копки, за поредния подготвен, спечелен или успешно приключил инфраструктурен, социален или образователен проект. Поводът този път е различен, макар, че става въпрос пак за проект, за който до вчера всички се гордеехме и му се радвахме - до мига, в който се събудихме с една пречупена погледна площадка в центъра на града ни, която за миг прекърши доскорошната ни увереност, че в нашия град правим правилните неща по правилния начин. Няма да крия, че аз бях тази, която Ви обясняваше колко добър и качествен е проекта, че в него са вложени качествени материали и е изпълнен под зоркото око на ефективен и безкомпромисен контрол от страна на Общината. Очевидно, ако всичко това беше така, днес нямаше да има ограждения и надпис „не преминавай“, нямаше да възлагам независими технически експертизи за качеството на проекта, за вложените материали, за контрола по изпълнението му.

Инцидентът е сериозен и Ви уверявам, че го приемам като такъв. Не е в стила ми да търся оправдания,  или да се крия зад неясни и вероятни хипотези и обстоятелства. Открито и категорично, обаче, заявявам, че няма да допусна никой да се подиграва с Вашето и моето доверие, още повече да застрашава безопасността на габровци. Ще бъда сурова и безкомпромисна към отговорните за инцидента не само, защото някой някъде не си е свършил работата, а и защото е недопустимо една паднала тераса да срине авторитет, граден с години на усилия и много труд. Ако някой е предал моето доверие, това означава, че е предал и Вашето и аз нямам право на колебание. Ако някой е пестил усилия, ще му се наложи да положи двойно. Ако някой е спестил пари, ще му се наложи да плати двойно и тройно. Ако на някого не му достигат компетенции и професионализъм - няма да работи с мен. Един кубически метър бетон не може да е най-големия проблем. Счупеното може да се възстанови за 48 часа. Това, което трябва на първо място да ремонтираме, е доверието, а аз ще искам бетонни гаранции, че това няма да се повтори. Уведомила съм всички контролни органи и ще разчитам на тяхното съдействие да разберем причината и виновния. И ако Вие, гражданите, сте в правото си да критикувате открито, скрито, с име или без име, моята роля е една единствена – открито и принципно да защитавам обществения интерес на всички Вас. Ще го направя и в този случай.

Всеки ден ми се налага да поемам отговорност и да взимам тежки решения и ако до сега е било трудно, то отсега нататък става още по–трудно, защото трябва да възвърна доверието Ви към институцията Община Габрово. Аз говоря от първо лице и заставам зад авторитета на името си като човек, който напълно възприема сериозността на доверието и подкрепата, която недвусмислено ми дадохте преди осем месеца. Нямам никакво намерение да правя компромиси, защото никога не съм ги правила, отговорност нося пред всички Вас.

Това е моята позиция и ще се боря, за да я отстоявам дотогава, докато Вие ме подкрепяте и ми се доверявате.

 

ТАНЯ ХРИСТОВА – КМЕТ НА ОБЩИНА ГАБРОВО