За трета поредна година София Филм Фест гостува в Габрово. Събитието е факт благодарение на съвместните усилия на община Габрово и София Филм Фест/Арт Фест, с подкрепата на програма МЕДИА Мундус на Европейския съюз и Националния филмов център. 

„София Филм Фест в Габрово” е част от проекта „Операция КИНО”, който екипът на Арт Фест разработва и реализира от 2010 година. Той включва международния кинофестивал „София Филм Фест” с издания в София, Бургас, Пловдив и Варна през март, регионалните издания на СФФ – в над 10 нови градове, които се реализират през последните три години като част от международния проект „Операция Кино” (общ проект на фестивалите в София, Истанбул, Сараево и Клуж), пътуващите из България прожекции на филми от последните издания на СФФ – „СФФ на път” и младежкото издание на фестивала – „СФФ за учащи”. „Операция Кино” е проект, подкрепен от програмата МЕДИА Мундус, стремящ се към търсене на нова аудитория на Европейско и алтернативно на Холивуд кино.

Отново домакин на СФФ в Габрово е модерната и удобна общинска Зала „Възраждане”. Входът за всички киномани е СВОБОДЕН.

Четирите фестивални дни започват на 14 юни (четвъртък), събитието ще бъде открито лично от директора на София Филм Фест – Стефан Китанов. Стартираме в 19.00 часа с един от най-новите и харесвани от публиката и фестивалната критика български филми – дебютният режисьорски проект на Валери Йорданов и Иван Владимиров „Кецове”. В началото на лятото шестима младeжи бягат от своите провали – в семейството, в любовта, с парите, с амбициите, в срещите с различните от тях. Бягат от агресията на Града, който „различните” са превзели. Всеки един от младежите по свой път бяга на Изток от Ада... Към най-далечната от Града възможна точка. Бягат към морския бряг и към свободата си. Един девствен залив ги събира, сближава и преоткрива за тях надеждата. Но дали бягството от агресията и Града е възможно? Това е филмът, който накара Джералдин Чаплин да се появи с кецове на церемонията по раздаване наградите на 33-ия Московски филмов фестивал през 2011 година. Филмът ще бъде представен на публиката в Габрово от част от творческия екип.

Вторият фестивален ден 15 юни (петък) започва в 18.00 часа с най-новия филм на финландския режисьор Аки Каурисмаки „Хавър”. Силната и завладяваща кинотворба е отличена с наградата на критиката и номинация за „Златна палма” в Кан 2011. Филмът разказва историята на бившия писател и известен бохем Марсел Маркс, оттеглил се в доброволно изгнаничество в крайбрежния френски град Хавър. Там той се сближава с местните хора като честен, но не и проспериращ ваксаджия. Погребал мечтите си за литературен пробив, Марсел живее щастливо в триъгълника, който образуват любимият му бар, работата и съпругата му Арлети. Неочаквано съдбата му изпраща малолетен бежанец емигрант от Африка, а тежка болест приковава Арлети на легло. Както споделя един от най-авторитетните критици в света на киното, Роджър Ебърт, „да се опише филм на Аки Каурисмаки като оптимистичен и весел е невъзможно, но въпреки че не е комедия, „Хавър” е много по-нежен и изпълнен с надежда в сравнение с останалите  му брилянтни творби”.

С начален час 20.00 е предвидена прожекцията на носителя на Голямата награда на журито от фестивала в Кан ’11 „Имало едно време в Анадола”, най-новия филм на майстора на киноразказа, режисьора Нури Билге Джейлан. Творбата му представя живота в малко турско градче. Той прилича на път през степта – усещането, че „нещо ново и различно” ще се покаже зад следващия хълм се дави в непоколебимо подобните, заострени, изчезващи или монотонно влачещи се друмища...  Въпреки че духът на Чехов витае във филма на Нури Билге Джейлан, не сюжетът трябва да бъде следен, а безбройните и наглед несвързани детайли, които хвърлят светлина не само върху престъплението в центъра на историята и мотивите за него. Всеки един от героите, които се събират за разгадаването на случая, е много по-дълбок и впечатляващ, отколкото на пръв поглед внушава обикновеният му външен вид. Крайният резултат е забележителен, не само що се отнася до образите, но и защото представлява задълбочен и всепроникващ портрет на турското мултикултурно общество.

В програмата на 16 юни (събота) са предвидени три фестивални прожекции.

Първата започва в 16.00 часа – ще представим на публиката в Габрово копродукцията между Македония и Сърбия на сценариста и режисьор Владимир Блажевски „Пънкът не е мъртъв”, спечелил Наградата на публиката на 16-ия София Филм Фест. Филмът разказва за Мирса - бивш певец в някогашната най-популярна пънк банда в Македония, който вече е на 40 години, все още живее с майка си и понякога продава дрога на албанския дилър Гзим, който пък го снабдява евтино с трева. Един ден на Гзим му хрумва идеята Мирса отново да събере бандата си и да направят благотворителен концерт в Дебър – македонски град с албанско мнозинство. Това е почти херкулесовска задача за Мирса: след 17 години трябва да открие всички членове на бандата, някои от които са напуснали Македония след разпадането на Югославия, и да ги убеди да участват още веднъж заедно в концерт. С минимален бюджет режисьорът и сценарист Владимир Блажевски се отправя по пътя на силно независимото кино за хора, за които пънкът не е просто музика, а целият им живот. Той си служи също с черен хумор и интуиция, за да се докосне до по-сериозни теми и благодарение на документалните техники, които използва във филма, успява да постигне усещане за абсолютна убедителност.

В 18.00 часа започва специалната прожекция на носителя на „Оскар“ 2011 и „Златен глобус” 2011 за най-добър чуждоезичен филм - „Раздяла” на Асгар Фархади. Неговата творба беше фаворит и на миналогодишното издание на Берлинале („Златна мечка”, „Сребърна мечка” за най-добър актьор (Шахаб Хосейни и Пейман Моади) и „Сребърна мечка” за най-добра актриса (Лейла Хатами и Сарех Баят). Иранският филм е завладяващ и проникновен разказ за съвременно семейство от средната класа и за неизбежните проблемите, които съпътстват всяка връзка. Надер и Симин са женени от 14 години и живеят с 11-годишната си дъщеря Термех в Техеран. Двамата все още се обичат, но искат да се разведат по взаимно съгласие. Те имат визи, благодарение на които могат да емигрират от Иран. Симин иска да осигури по-добро бъдеще за дъщеря им, но Надер не иска да остави възрастния си баща, страдащ от Алцхаймер... Движен от проницателно разбиране за класовите, религиозните и половите различия, сценарият на Фархади задава въпроси за значимостта на истината и етиката и изследва културните, социалните и юридическите проблеми в днешен Иран.

Почитателите на киното в Габрово ще имат възможност да видят и най-новия филм на един от най-добрите млади български режисьори Камен Калев – „Островът”. Началният час на прожекцията е 20.15. Вторият игрален филм на Камен Калев разказва за млада двойка, чиято любов е поставена на изпитание на малък остров в Черно море. Творбата му беше представена в конкурсната програма на секцията Петнадесетдневка на режисьорите в рамките на 64-ото издание на фестивала в Кан 2011. „Островът” бе представен като проект на София Мийтингс през 2004 година. Актьорският състав включва френския модел и актриса Летисия Каста, датския актьор Туре Линдхарт и българските им колеги Бойка Велкова, Руси Чанев, Михаил Мутафов и др. Филмът бе определен от престижното френско списание Cahiers du cinema за едно от най-очакваните заглавия на 2011 година.

Софи (Летисия Каста) и Данийл (Туре Линдхардт) са на по тридесет и няколко години и живеят заедно в Париж. Въпреки че всичко между тях изглежда перфектно, Данийл е особен, той е раздразнителен и затворен в себе си... Софи решава да изненада Данийл, като организира ваканция на море в България. Стъпвайки на българска земя, Софи изумена научава, че това е родината на Данийл. След няколко часа на претъпкания плаж Данийл решава да заведе Софи на почти необитаем остров в Черно море. Единствените обитатели по това време там са загадъчната Ирина (Бойка Велкова), съпругът ù Павел (Руси Чанев) – съдържателят на малък ресторант на острова, и Илия (Михаил Мутафов) – фараджията. Необичайната атмосфера на острова  сближава Софи и Данийл. Всичко изглежда спокойно до момента, в който той открива в багажа ù тестове за бременност. Жегата и малцината странни обитатели на мястото скоро започват да влияят на поведението и на двамата. Островът постепенно изважда наяве техните дълбоко погребани страхове и това поставя любовта им на изпитание. За да го преодолеят, те трябва да скочат в неизвестното...

Последният фестивален ден 17 юни (неделя) предлага два филма и една късометражна програма.

От 16.00 часа можете да гледате подборката от късометражни филми на програмата Операция Кино. Тя включва победителят от тазгодишния конкурс за Наградата Jameson за късометражно кино – филма на Неда Морфова „Сутрин”; филмът-победител в конкурса Sofia Short Challenge 2012 – Weather Protocol” на Галина Димитрова; филма на Нора Лакош „Едина”, копродукция на Босна и Херцеговина и Унгария; турският филм „Колело” на Серхат Карааслан, както и румънският филм „Бора Бора” на режисьора Богдан Мирица. Програмата Операция Кино е съвместна инициатива на фестивалите в София, Клуж, Истанбул и Сараево.

От 18.00 часа ще представим провокативния и интригуващ филм „Прекършени прегръдки” на легендата в киното - режисьора Педро Алмодовар. Творбата му има номинация за „Златна палма” в Кан, награда на публиката за най-добър чуждоезичен филм на МФФ в Сао Пауло, награда за музика и номинации за награда на публиката, за най-добра актриса (Пенелопе Круз) и за най-добър режисьор на Европейските филмови награди през 2009 година.

Един мъж живее, обича и пише в тъмнина. В катастрофа преди 14 години той изгубва не само зрението си, но и любовта на живота си – Лена. С игривия си псевдоним – Хари Кейн (от англ. ураган), мъжът подписва разказите и сценариите си, а истинското си име – Матео Бланко, поставя под филмите, които е режисирал. След фаталния инцидент Матео се превръща изцяло в Хари Кейн. Тъй като му е невъзможно вече да режисира, той може да продължи да живее само ако приеме, че Матео Бланко е загинал с любимата си Лена. Но друг инцидент кара Хари да се изправи пред миналото и да си спомни какво се е случило преди 14 години...

Финалът на третото издание на „София Филм Фест в Габрово” 2012 година ще стартира в 20.15 часа – това ще бъде премиерната прожекция на втория български филм, участвал в конкурсната програма на 16-ия Международен София Филм Фест – „Вяра, любов и уиски” на режисьорката Кристина Николова. Операторът Александър Станишев получи награда за своята работа по филма на фестивала в „Сламданс” през януари 2012 година, филмът вече е представен на няколко международни фестивали и печели одобрението на критика и публика – на МФФ в Далас, Тексас спечели Голямата награда в категорията игрални филми; на South East European Film Festival в Лос Анджелис спечели наградата за дебют Сюжетът проследява млада българка, която се отказва от приказния си живот в Америка и се връща у дома при своя страстен приятел Вал, който обаче има саморазрушителни навици. Когато съвсем неочаквано в България пристига годеникът ù Скот, тя трябва да избере между уреденото бъдеще, което той ù предлага, и обречената любов с Вал. Филмът ще бъде представен от част от неговия творчески екип.