„Животни и хора, хора и животни” - това е мотото на Карнавал 2012 в Габрово. Ще си позволим да потърсим човешкото в животните и животинското в хората. Ще режем две опашки една котешка и една драконска. Ще имаме много политическа сатира и също така променено – по-широко трасе на дефилето, което ще премине по бул. „Априлов” (от МОЛ Габрово), пл. „Възраждане”, ул. „Брянска” (до Дом на хумора и сатирата).

Основен сценарист и режисьор на шествието е Слави Бонев в екип с д-р Тодор Шандурков, като по сценария работиха и служители от общинската администрация, със завиден усет към смешното и към злободневните теми на деня.

Подготвят се около 70 карнавални картини. Сред тях ще има например картина на свободни, танцуващи кокоши, които ще придружават макета на „ресорния” си министър. Друг представител на кабинета с тяло на гепард ще бъде гонен от полицейски коли. Изобщо, ако някои иска да види цялото правителство на едно място ще може да го направи в Габрово на Карнавала.

Тази година ще се опитаме да разделим официалното честване на празника на града с цялата сериозност, която изисква подобен род събитие, от непринуденото, забавното и карнавалното. За това, празникът на града ще бъде отбелязан на 17 май (четвъртък), когато ще бъде проведена и Тържествената сесия на Общинския съвет, а изцяло карнавален ден, изпълнен със събития от сутринта да полунощ ще бъде съботния ден – 19 май.

В деня на карнавала ще има още пунктове за карнавален грим на няколко места в централната градска част; изложение на ретро автомобили; фокусници, жонгльори и клоуни ще изненадват и забавляват габровци и гости на града. За любителите на силните усещания ще има нови и още по-екстремни атракции над река Янтра.

Община Габрово се обръща с молба към всички, които живеят с духа на карнавала и към тези, които искат да видят нещата от кухнята, да станат доброволци.

Всеки може да помага там, където се чувства силен. Може да заявите желанието си да станете доброволец на телефон 818 309, лично в отдел Култура или пък като станете част от нашата общност във фейсбук – Карнавал Габрово.

Ако успееш до сълзи да ни разсмееш
10 април 2012
Еко награди от Ecobattery по случай Деня на Земята
10 април 2012