14 октомври - денят на света Петка Българска, е денят, в който честваме духовния празник на Габрово. Община Габрово Ви кани заедно да отбележим празника със събития, които да обогатят духовния свят и да зарадват сетивата.

Празничните прояви ще започнат на 11 октомври, с изложбата „Икони“, посветена на Света Петка в ХГ „Христо Цокев“, където ще бъдат представени образци на Възрожденски икони от Тревненска иконописна школа от фонда на галерията. 

На 12 и 13 октомври за 24 път в Габрово ще се проведе Международният фестивал „Празник на духовната музика”, посветен на духовния празник на града ни, организиран от НЧ „Габрово-2002”, Министерството на културата, Община Габрово и Архиерейското наместничество. Концертните вечери ще са на две локации на 12 октомври – събота, в храм „Света Троица” и 13 октомври – неделя в Художествена галерия „Хр. Цокев“. Всяка от вечерите е под надслов „Православни песнопения” и „Тебе поем, Господи!”. В настоящото издание ще се включат пет хорови състава и солисти с гръцки мотиви. По традиция участва и Габровският камерен оркестър в съпровод на хоровите колективи.

На 14 октомври, денят на света Петка Българска ще започне с празнична Света литургия в храм „Успение на Пресвета Богородица“. Присъединете се в 10:30 ч. пред Параклиса на Света Петка и за Молебен за здраве. От 11 часа в пространството около Храма Женско благотворително дружество „Майчина грижа“ организира пъстър благотворителен базар.

Празничният ден ще продължи с концерт на любимия на габровци и гостите на града Оркестър Габрово под диригентството на маестро Николай Венков и солистите Камелия Ноева и Стефан Косев. Тяхното участие ще продължи и в 17:30 ч., когато ще се проведе традиционното вече Петковденско сгледно хоро, което НЧ „Будителите 2017“ организират.

Програмата за Деня на Габрово ще завърши с откриване на изложба с фотографии от мястото, превърнало се в духовно убежище на голямата българска актриса Невена Коканова. Фотографиите са обединени под името „Каменното гнездо“ и са дело на авторитетни майстори на обектива, носители на статуетката „Академика“ за принос към българската фотография. Селектираните 34 творби в изложбата са истински документален разказ за историята на село Иглика, изградено камък по камък от местните занаятчии, ковачи и дюлгери, както и за усилията на малката местна общност да съхрани и опази автентичен облик на населеното място и неговата уникална възрожденска архитектура.

Община Габрово, Народно читалище „Невена Коканова“ и фондация „Артин Азинян“ Ви канят от 17:30 ч. в мраморното фоайе на Дома на културата „Емануил Манолов“ да разгледате фотографиите, които ще Ви пренесат в един различен свят. 

На 10 октомври представяме изложбата „Елате да живеем за нашите деца“ на Национален музей на образованието – Габрово
8 октомври 2024
Набират се доброволци за предотвратяване и овладяване на бедствия
9 октомври 2024