На 10 октомври на площад „Възраждане“ ще бъде експонирана изложбата „Елате да живеем за нашите деца“ на Национален музей на образованието – Габрово като част от събитието, с което Община Габрово ще отбележи 130 години предучилищно образование в Габрово.

Чрез богат снимков и документален материал от фонда на НМО изложбата представя в 24 табла исторически преглед на развитието на предучилищното образование в България от Възраждането до днес като част от цялостното развитие на образователната система.

Изложбата е посветена на 140 години от създаването на първата детска градина в България, открита от Никола Живков в Свищов и 145 години от първото ръководство за предучилищно възпитание „Детинска мъдрост“. Снимковият материал обхваща периода от първите публикации по темата от времето на Възраждането и проследява пътя на развитие до днес.

В изложбата са показани оригинални материали и пособия от фонда на музея, които са използвани в работата с деца в детските градини. Музейният разказ дава информация за световните педагози Фридрих Фрьобел, Уилям Килпатрик, Овид Декроли, Мария Монтесори и техните постижения за усъвършенстването на детските предучилищни заведения. Важна роля за предучилищното възпитание у нас оказват видни български дейци като Драган Цанков, Никола Живков, проф. Шишманов, Пенка Касабова и други.

Три от най-емблематичните проекти на Кристо представя днес френска кураторка Лор Мартан-Пуле
8 октомври 2024
Отбелязваме духовния празник на Габрово - ето как
8 октомври 2024