Община Габрово организира мотивационен семинар за осмокласниците в габровските училища. Вдъхновяващите срещи са поверени на известната актриса Гергана Стоянова, която е инициатор и двигател на семинара АЗ УЧА, ВЯРВАМ, МОГА, ЗНАМ! Избраната дата за начално събитие - 8 октомври, не е случайна, защото съвпада с датата на рождение на една от най-вдъхновяващите и забележителни личности на Габрово и света - Пенчо Семов. 

На прага сме все още на новата учебна година, за осмокласниците тя е още по-специална, защото бележи ново начало и нов етап от тяхното образование. Ето защо и семинарът е насочен към тях, а основната цел е да провокира младите хора да използват своите възможности по възможно най-успешния начин. Идеята е чрез него да развиват качествата си и всеки ден да научават нещо ново. Чрез споделянето на опита на популярна личност от малкия и големия екран, да разберат, че неуспехите са жизнено важни за постигане на поставените цели. Стимулиране на "глада" за познание, себеоткриване и себереализиране в живота. Да мечтаят, да си поставят цели, да си правят план как да ги реализират. 

Целта след завършване на семинара: децата да имат стремеж да развиват чувство за отговорност към обществото и ясно осъзнаване за задълженията, които имат излизайки от сградата на учебното заведение; родолюбие; съпричастност и отговорност към приятели/връстници, родители, възрастни хора и други членове на обществото; култура на живот във всичките и аспекти – здраве, духовност, реализация в обществото на по-късен етап. 

Тези семинари се провеждат на национално ниво, а идеята е да се осъществят във възможно най-много градове и училища в страната.  Към момента са реализирани в София, Варна, Любимец, Нова Загора, Хаджидимово, Бургас, Велинград, Стара Загора, Ботевград, Карлово, Казанлък, Калофер, Ямбол, Сливен, Велинград, Долна Оряховица, Севлиево, Пловдив...

За постигнатото до тук Гергана Стоянова споделя: „Според проведените досега срещи, резултатите показват категорично, че мисленето на децата се променя по необратим начин. Започват да се провокират да виждат красивото и да го описват. Да вършат добрини и да се учат да проявяват емпатия всеки ден. Да следват мечтите си и да развиват качествата си. Да не се оставят на инерцията и да се борят за осъществяването на плановете си. Провокацията е толкова силна и внушителна, че поставя сериозни основи за изграждането на успешни и отговорни български личности.“

Енергийната ефективност във фокуса на тридневно събитие в Габрово
4 октомври 2024
130 години предучилищно образование в Габрово
7 октомври 2024