Второто издание на събитието АВТО-МОТО-ВЕЛО се проведе днес на площад „Възраждане“, организирано от Младежки център – Габров. Събитието е посветено на безопасността на пътя и цели да насочи вниманието на всички участници в движението към поведението ни зад волана, на улицата, управлявайки велосипед или тротинетка, както и към най-важното - съхранението на живота.

Три симулатора бяха на разположение на посетителите на събитието. Всички над 17 години, имаха възможността да се качат на машина, която симулира челен удар и такава, която пресъздава преобръщането на автомобил. Те показаха в контролирана среда как се чувства и натоварва човешкото тяло, когато претърпи катастрофа и колко важно е да използваме обезопасителни колани. Третият симулатор, предоставен от автошкола „Десита“ даде възможност и на по-малките да управляват автомобил – също в контролирана среда.

В събитието с шатри и активности участваха още Превантивно-информационнен център – Габрово, които говориха за употребата на алкохол и наркотици, Български червен кръст - Габрово – младежите с оказване на първа помощ при произшествие, и Регионална дирекция „Пожарна безопасност“ – Габрово със специален автомобил, а Технически университет – Габрово, представиха тяхната специалност „Промишлена и автомобилна електроника“ и разработения от студенти електромобил. Най-малките участници също активно участваха в зоната на Областна администрация – Габрово с интересни игри на тема безопасност на движението.

В рамките на събитието бяха представени идейните проекти за крайречната зона на р. Янтра и за парк „Баждар“, с акцент върху пистите за спускане, детски полигон, зона за скокове и pump track. В голямата шатрата беше прожектиран филмът „Не можем да върнем времето назад“, а Safety Driving Academy поговориха с малки и големи за безопасното шофиране.

Рали пилотът Николай Ганев показа своя личен състезателен автомобил, който е оборудван за състезания на писта при затворен маршрут. Автомобилът, който развива висока скорост е със специална конструкция за безопасност – съвсем различен от автомобилите, които водачите на МПС управляват, а идеята е да се покаже, че високата скорост е подходяща за определени за целта места, които са обезопасени и не представляват опасност за другите, не в градска среда.

Снимки от деня вижте тук

Признание за Маестро Иван Стоянов
29 Септември 2024
4.В клас от ОУ „Ран Босилек“ – първенец в конкурса „<–ПОГЛЕДНИ–>“
30 Септември 2024