Ръководителят  на представителството на Европейската комисия в България Йорданка Чобанова е на работно посещение в Габрово. Визитата й започна със среща с кмета на Габрово Таня Христова, по време на която, Чобанова изрази подкрепата на Европейската комисия за усилията на Общината в сферата на устойчивото развитие, културната инфраструктура и иновациите. Сред обсъдените теми бяха нови инициативи за насърчаване на енергийната ефективност, адаптацията към климатичните промени и ролята на европейските политики в подкрепа на млади хора и предприемачи в малките градове. Повече по тези теми може да чуете в интервюто и за радиопредаването "Часът на Габрово", което ще бъде излъчено в понеделник, 30 септември.

Йорданка Чобанова се запозна с успехите на Община Габрово в реализирането на европейски проекти, които трансформират града и дават нов тласък на културното и социалното развитие. По време срещата си с екип от общината Чобанова акцентира върху значимостта на партньорството между местната власт и Европейската комисия, което създава условия за устойчиво развитие и иновативни решения в полза на гражданите и подобрява качеството им на живот.

В рамките на визитата в Габрово госпожа Чобанова ще участва като гост лектор в дискусията „Активни жени – просперираща демокрация“, организирана от Българското училище за политика. Събитието е насочено към насърчаване на активното участие на жените в демократичните процеси и лидерските им роли в обществото.

В програмата на Ръководителя е предвидено посещение на Дом на хумора и сатирата, както и на официалната церемония на Наградите „Жива“, които отличават приноса на музейните институции за културното развитие на страната и региона. 

Председателят на Европейската комисия в България Йорданка Чобанова с директорите на дирекция "Устойчиво развитие" и "Административно-правно и информационно обслужване" и експерти от Община Габрово

 

Кметът на Габрово по време на откриването на Х издание на награди "Жива": В Габрово, в нашите славянски региони и в целия Европейски съюз културата трябва да остане в центъра на усилията ни за изграждане на по-устойчива, приобщаваща и устойчива Европа
26 Септември 2024
Книга и изложба „Светска София между две войни“ ще бъдат представени в Дома на хумора
27 Септември 2024