Кметът на Габрово Таня Христова участва в откриващото събитие на Десетото издание на престижните награди "Жива", на които музей “Етър“ е домакин от 26 до 29 септември.  Организатори на събитието са Международната фондация „Форум за славянски култури“, Министерство на културата, Община Габрово и музей „Етър“.

Като кмет на Габрово и председател на Комисията SEDEC към Европейския комитет на регионите Таня Христова  беше и един от гост лекторите в рамките на събитието.  Темата, по която тя говори беше свързана с Европейските културни политики и примера на Габрово за устойчиво развитие.   

„Докато отбелязваме постиженията на нашите културни институции днес, нека погледнем и към бъдещето с чувство за цел, ангажираност и решителност. Културата не е просто отражение на това кои сме – тя е мощен инструмент за оформяне на това кои можем да станем. В Габрово, в нашите славянски региони и в целия Европейски съюз културата трябва да остане в центъра на усилията ни за изграждане на по-устойчива, приобщаваща и устойчива Европа. Нека продължим да се застъпваме за силни културни политики на всички равнища – европейско, национално, регионално и местно. Нека работим заедно, за да гарантираме, че културата е интегрирана в нашите стратегии за икономическо развитие, социално сближаване и екологична устойчивост. И нека останем ангажирани с опазването и популяризирането на нашето културно наследство не само като връзка с нашето минало, но и като основа за нашето бъдеще. Нека наред с многообразието, което определя Европа, също така да ценим единството, което ни свързва, защото онова което ни дава сила е споделената европейска идентичност, изградена върху богатството на нашите богати и различни култури.” – подчерта кметът на Габрово в своето изказване, в рамките на което обърна още внимание върху ролята на културата в местното и регионалното развитие, културни политики на ЕС, ролята на Комитета на регионите и на Комисията SEDEC, гражданство на ЕС и чувството за принадлежност, културният пакт за Европа.  

В рамките на събитието ще се състои и официалната церемония на наградите „Жива“, където близо 100 представители на музеи от Чехия, Словения, Словакия, Полша, Украйна, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Хърватска, Северна Македония и България ще вземат участие.

Награди „Жива“ се дават в две големи категории – „Най-добър музей“ и „Най-добър паметник на културата и природата в славянските страни“. Музеи се номинират и за получаване на специални признания в пет области – за креативност, за лидерство, за разказване на истории, за откритост към посетителите, за ефективно използване на източници. Музеи, които не успяват да спечелят, но имат видими постижения, получават Почетна грамота или Диплом. В церемонията, която е на 27 септември в Габрово ще вземе участие министърът на културата Найден Тодоров. Събитието се отличава със своя елегантен блясък. Музей „Етър“ и Габрово се подготвят за него от 2022 година, когато са направени първите стъпки за получаване на домакинството.

Планирано е участниците да посетят емблематични културно-исторически обекти у нас, каквито са Музеят на розата в Казанлък и някои от тракийските гробници.

Награди от вендинг системата – месец октомври
26 Септември 2024
Ръководителят на представителството на Европейската комисия в България е на работно посещение в Габрово
27 Септември 2024