Представяне на книгата „Светска София между две войни. Личности, мода, развлечения“ ще се състои във вторник – 1 октомври 2024 г., в Музея „Дом на хумора и сатирата“ в Габрово. Събитието ще започне в 17:30 часа, а след него ще бъде открита и изложба към изданието.

„Светска София между две войни“ е многожанрово изследване на Малина Димитрова и Румяна Пенчева, което се обосновава на сериозни документални, етнографски и краеведски трудове, мемоари, кореспонденция и лични свидетелства. То отразява социалните потребности, светския живот, кулинарните и модните тенденции на столичани след Освобождението. Читателите ще научат любопитни и забавни истории с известни личности като проф. Александър Балабанов, Елин Пелин, художника Александър Божинов, Елисавета Багряна, Атанас Буров, Теодора Пейкова и други. „Книгата запълва празнини в съществуващите свидетелства за лица и събития чрез допълнителни документи и снимки към вече известните данни и тя е ценен източник за културната история на София от началото на ХХ век“, казват от екипа на авторите.

Експозицията към книгата, селектирана от Сдружение за изкуство и наука 21, разказва по динамичен и интересен начин малко известни факти и събития от историята на столицата. Тя ще отведе публиката на една своеобразна разходка из София на архитектите Васильов и Цолов, за да и́ покаже модните рокли и суетата на столичанки. Зрителят ще може да надникне в писателските кафенета и да „похапне“ бяло сладко на журовете на столичните кокони. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

*По информация на МДХС

Ръководителят на представителството на Европейската комисия в България е на работно посещение в Габрово
27 Септември 2024
Признание за Маестро Иван Стоянов
29 Септември 2024