Второто издание на събитието Авто-мото-вело ще се проведе на 29 септември, неделя, на площад „Възраждане“. То се организира от Младежки център – Габрово, посветено е на безопасността на пътя и цели да насочи вниманието на всички участници в движението към поведението ни зад волана, на улицата, на велосипеда или тротинетката, както и към най-важното - съхранението на живота.

Три симулатора ще могат да изпробват посетителите на събитието. Тези, които са над 17 години, могат да се качат на машина, която симулира челен удар и такава, която пресъздава преобръщането на автомобил. Те ще ни покажат в контролирана среда как се чувства и натоварва човешкото тяло, когато претърпи катастрофа. Макар че са безопасни, за да изпробвате двата симулатора, ако сте над 18 години, трябва да подпишете декларация. А ако сте на 17, е нужно и разрешение от родител. На симулаторите няма да бъдат допускани лица под 17 години и без подписани декларации. 

Третият симулатор е предоставен от автошкола „Десита“ и ще ви даде възможност да управлявате автомобил – също в контролирана среда. Той е подходящ и за по-младите участници в събитието.

„Авто-мото-вело“ ще обърне внимание и на нашумелите напоследък електрически тротинетки. Любителите на електрическите тротинетки ще могат да се включат в трасе, подготвено от ОД на МВР – сектор „Пътна полиция“ - Габрово. Трасето е предназначено за младежи от 14 до 18 години. Внимание – законът забранява на лица под 14 години да управляват електрически тротинетки! Задължително за участие е и носенето на каска. Освен това всички родители и младежи ще могат да се информират за законовите разпоредби, свързани с електрическите тротинетки – кой може да ги кара, с каква бързина и къде.

За класиците на велосипеди пък ще има състезание за умело каране на колело – но този път за най-дълго разстояние, изминато на задна гума, а също и за балансиране на две гуми. Те, и колегите им с тротинетки, ще могат да се информират и за бъдещото изграждане на писти и pump track в Габрово. От 10.30 в голямата шатра на площада ще има представяне на идейните проекти за крайречната зона на р. Янтра и за парк „Баждар“, с акцент върху пистите за спускане, детски полигон, зона за скокове и pump track. Младежите ще могат да зададат и всички свои въпроси, свързани с тези зони.  В шатрата също ще бъде прожектиран филмът „Не можем да върнем времето назад“, ще има и лекция за безопасно шофиране от Safety Driving Academy, които знаят наистина много за поведението на автомобила при сняг и лед, за правилната техника на шофиране, адекватните реакции в критични ситуации, както и менталната подготовка за разпознаване и предвиждане на опасности.

В събитието с шатри и активности ще участват още Превантивно-информационнен център – Габрово, които ще говорят за употребата на алкохол и наркотици, Български червен кръст  - Габрово – младежите ще показват как се оказва първа помощ при произшествие, и Регионална дирекция „Пожарна безопасност“ – Габрово със специален автомобил, Технически университет – Габрово, които ще ни представят тяхната специалност „Промишлена и автомобилна електроника“ и разработения от студенти електромобил. Най-малките участници също ще могат да вземат участие - в зоната на Областна администрация – Габрово, с интересни игри на тема безопасност на движението.

Рали пилотът Николай Ганев ще предостави своя личен състезателен автомобил, който е оборудван за състезания на писта при затворен маршрут. Всеки посетител ще може да разгледа как трябва да изглежда автомобилът, който развива висока скорост, но е със специална конструкция за безопасност – съвсем различен от автомобилите, които имаме ние.

Събитието е с начален час 10.00, а освен интересната информация за безопасността на пътя, всички посетители ще могат да участват и в томбола с награди. За целта те трябва да си вземат талон от шатрата на Младежки център – Габрово и да посетят всички информационни шатри, където ще получат печат. Събралите всички печати, ще имат възможност да получат различни награди.  

Музей „Етър“ е домакин на Десетото издание на престижните награди „Жива“
26 Септември 2024
Габрово е част от Световния Пробег на мира (PEACE RUN)
26 Септември 2024