Три момченца, носещи имената на български владетели, заеха местата в челната тройка в шестото издание на атрактивното състезание „Мама е добър „шофьор“. Надпреварата се проведе вчера в парк „Градинката с мечето“ и бе сред традиционните прояви за Европейската седмица на мобилността (16 – 22 септември).

 

Майката на деветмесечния Самуил Стела Георгиева постигна най-добро време от 01:12 мин и спечели първото място. С резултат от 01:13 мин на второ място застана Петя Монова с Калоян на 1 г. и 8 м. Третото място с постижение от 01:14 мин зае Александрина Йонева с Борис – също на 1 г. и 8 м.

 

На импровизирания мотополигон умения по майсторско управление на бебешка количка показаха 13 майки, една баба и един баща. Сред пасажерите в колички по трасето се пуснаха 8 малки госпожици и 7 представители на мъжкия пол.

 

Участниците трябваше да преодолеят няколко препятствия – спринт в дисциплината „Слалом между конуси“, скоростна отсечка, 360-градусово завъртане, сменяне на памперс и повиване на бебе (кукла) в парка. Предизвикателство към родителите беше и ековикторината, в която трябваше да отговорят какво спестява една рециклирана алуминиева кутийка, как човек може да намали въглеродния си отпечатък и къде се намира габровското депо за отпадъци.

 

Екипажите преминаха маршрута, оборудвани с класически бебешки колички на четири колела, но видяхме също детски триколки и миниавтомобили за бутане. Сред „състезателите“ се открои единственият баща Данаил Маринов с Ния на 1 г. и 11 м., който беше поощрен. Специални призове получиха още майките с двете най-малки деца – Мирена Колева и Тони Христанова със седеммесечните чаровници Никол и Стелиана, Илияна Хайдушка с тригодишната рожденичка Мария и баба Росица с Благовеста на 2 г. и 6 м., които бяха отличени за най-ентусиазирано участие.

 

Награди бяха връчени от заместник‐кмета по образование, социални дейности, култура и туризъм Невена Минева и представители на спонсорите. Подаръците са осигурени от козметичната линия „Бебо“, Община Габрово, Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово и Държавен куклен театър – Габрово, които предоставиха покани за свои представления.

 

Община Габрово благодари на партньорите и поздравява всички участници, деца и родители за споделените емоции! Ще Ви очакваме на старта на „Мама е добър „шофьор“ 7 следващата година!

Повече снимки можете да разгледате във фейсбук страницата на Община Габрово.

До края на м. Ноември може да разгледате изложбата „Васил Априлов – благодетел на новобългарското образование“
20 Септември 2024
В "Нощ на литературата" на 25 септември четем творчество от Австрия, Дания и Северна Македония
24 Септември 2024