На 25 септември в Габрово и още девет града в България настъпва тринадесетата „Нощ на литературата“. В инициативата, община Габрово се включва за поредна година, като в това издание три знакови за Габрово пространства – Драматичен театър „Рачо Стоянов“, Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ и Интерактивен музей на индустрията, ще се превърнат в „читателски гнезда“. Във всяка локация от 18:00 ч. на 25 септември на всеки половин час ще се чете един и същи откъс от една и съща книга. Ето и повече информация за гнездата и книгите: 

 

Гнездо 1 – Интерактивен музей на индустрията /гр. Габрово, ул. Николаевска 3/

Чете: Атанас Димитров – Фози

Откъс от книгата: „Същите очи“ на Горян Петревски /Северна Македония/

За книгата

Когато един майски ден Ангел, живеещ уединено с осиновителите си в самотна, но красива клисура, минава през спрелия на гарата влак, за да продава люляк, е обхванат от чувство, каквото никога до този момент не е изпитвал. Нещо необяснимо пламва между него и момиче със сини очи – същите като неговите. Обзет от внезапен порив, той й подарява всичките букетчета, които са му останали, а тя му хвърля през прозореца на потеглящия влак лист с адреса си. Неочакван порив на вятъра обаче отнема шанса на момчето да се свърже с тайнствената непозната, която превзема мислите му. Есента Ангел отива в големия град, за да учи. Там ще срещне нови приятели, неразкрити тайни, а защо не и красивото момиче със същите очи като неговите.

За автора

Горян Петревски (роден на 14 юли 1951) е най-четеният македонски автор за млади читатели. Написал е 18 книги, най-вече романи, като най-популярните са „Марта“, „Сама“ и „Същите очи“. Спечелил е престижни награди, сред които „Ванчо Николески“ (за най-добра книга за деца или млади читатели) на Дружеството на македонските писатели. Произведенията му имат изключителен успех сред няколко поколения читатели в Република Северна Македония и от десетилетия се изучават в гимназиалния курс. Обявявани са от Народната библиотека в Скопие за най-четените книги на годината

 

Гнездо 2 – Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ /гр. Габрово, пл. Възраждане 23/

Чете: Петко Койчев

Откъс от книгата: „Пътищата на Веза“ на Софи Райер /Австрия/

Софи Райер (род. на 20 декември 1984 г. във Виена) е поетеса, автор на свободна практика. Пише стихове, разкази, романи, създава театрални и музикални произведения, които се характеризират със социален и политически ангажимент срещу манипулативните стратегии на медии и политици и за запазване на човешкото достойнство. Езикът ѝ е магически импулсивен и многопластов, а умението ѝ да не оставя читателя на спокойствие, е неустоимо. Многобройни литературни и  музикални награди и стипендии. Преподава в Университета в Грац.

Откъс от романа „Пътищата на Веза“, издаден през 2020 г.

Превод на български език: Пенка Ангелова

Публикуван в сборника „Дъхът на Европа“, издателство Елиас Канети, Русе 2021 г.

 

„Пътищата на Веза“ е биографичен роман, който поставя живота на Веза Канети – съпругата на родения в Русе Нобелов лауреат за литература (1981 г.) Елиас Канети – в нова светлина. Малко забелязвана през целия ѝ живот покрай известния ѝ съпруг, във фокуса на романа на Софи Райер са литературното творчество, любовта и страданието на Веза Канети.

 

Гнездо 3 – Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово /гр. Габрово, ул. Тимок 2/

Чете: Дилян Николов

Откъс от книгата: „Ефектът Сюзан“ на Петер Хьог /Дания/

Петер Хьог е роден в Копенхаген, Дания през 1957г. Преди да стане писател той е работил като моряк, балетист и актьор (в допълнение към фехтовката и алпинизма) – преживявания, които използва в своите романи. Учи литература в университета в Копенхаген при Питър Браск, датски литературовед, композитор и писател. След преживяна лична криза той работи една година като моряк на яхти на богати хора преди да се върне, за да завърши магистърска степен по литература в университета в Копенхаген през 1984 г.

Той е един от най-четените датски писатели – написал е осем романа, издадени в повече от 30 страни. Най-известен е с „Госпожица Смила и нейното усещане за сняг“ (ИК „Колибри“, 2006), с който печели редица литературни награди, включително престижната награда „Стъклен ключ“ на Скандинавските криминални писатели. Хьог се занимава и с хуманитарна дейност. През 1996 г. основава фондация за финансова подкрепа на жени и деца от Третия свят. Самият той има 4 деца. „Ефектът Сюзан“ излиза в Дания през 2014 г.

За книгата

Сюзан Свенсен работи в сферата на експерименталната физика и има необичаен ефект върху хората – подтиква ги към откровения. Но един ден тя и семейството ѝ са заплашени със затвор. Единственият начин да избегнат присъдата е да съдействат на бивш държавен служител, който ги изпраща на тайна и опасна мисия. Сюзан трябва да открие последния протокол на т.нар. „Комисия за бъдещо развитие“, чиито членове биват убити при загадъчни обстоятелства. Сюзан използва своите задълбочени научни познания, пъргав ум и завидна сръчност, за да разкрие огромна конспирация, която застрашава бъдещето на човечеството. С „Ефектът Сюзан“ Петер Хьог ни предлага една завладяваща симбиоза между художествена проза и футуристичен трилър, която със сигурност ще покори любителите на напрегнатия сюжет и на литературното визионерство.

 

Три момченца с царски имена – финалисти в „Мама е добър „шофьор“ 6
20 Септември 2024
Габрово става част от Национално турне на концерти с каузи под наслов „С песен и стих в сърцата“
24 Септември 2024