Насроченото за днес – 14 септември, представление „БожанкалииТе“ се отменя поради лошата метеорологична прогноза, съобщават неговите организатори. Новите дати за всички, които са пропуснали изключително успешната му премиера, са 21 и 24 септември от 20:00 часа на мегдана в село Боженци.

Театралният спектакъл е създаден по случай 60-годишнината на Музея на архитектурно-историческия резерват „Боженци“. Той е съвместен продукт между културната институция и Драматичен театър „Рачо Стоянов“ и се реализира с финансовата подкрепа на Програма „Култура“ на Община Габрово.

В основата на сюжета са ползвани както истински истории и личности, свързани със селото, така и легенди. Разказът е базиран на нематериалното културно наследство на Боженци, а архитектурното богатство на резервата обгръща публиката и актьорите, за да ги пренесе в миналото, използвайки даденостите на естествената среда.

Автор и драматург на пиесата е Емилия Илиева, режисьор е Светослав Славчев, художник – Снежанка Бенчева, а хореограф е Валя Маринова.

Участват: Силвия Боева, Магдалена Славчева, Добринка Тосева, Ванина Попова, Надежда Петкова, Виолина Доцева, Илия Костадинов, Петко Койчев, Светослав Славчев, Дилян Николов, Атанас Димитров, Любен Попов, Петър Рангелов, Александър Андреев, Валери Радев и танцьори от Фолклорен танцов ансамбъл „Сивек“.

…Настъпва утрото на дългоочаквания празник Лазарня. Божанкалии – млади и стари, развълнувани посвоему за предстоящия ден и гостите, които ще посрещнат, започват своите приготовления. Радости и скърби, любовни трепети и разочарования, обществени дела и междуличностни сплетни – все общочовешки теми, които владеят и божанкалиите, ще изпълнят мегдана и калдъръмените улици на селото в този важен за мнозина ден…

"Каменното гнездо" на Иглика ще гостува в Габрово през октомври
13 Септември 2024
Състезавайте се в „Мама е добър шофьор“
14 Септември 2024