През изминалия с празнични прояви уикенд едно малко габровско селце имаше голям празник. А поводът беше патронният празник на Народно читалище „Невена Коканова”, което тържествено беше осветено. Десетки хора изпълниха духовната къща, която грижливо пази спомените за голямата българска актриса и книгите й, подредени и систематизирани в новата читалищна библиотека. Макар и селото да има само няколко постоянни жители, в съботния ден беше пълно с приятели, дошли да си спомнят за актрисата, да поговорят и заедно да изгледат филма „Дами канят“. В двора на читалището известният казанлъшки фотограф художник Бедрос Азинян откри изложбата от Националния фотопленер „Каменното гнездо“. Фондация „Артин Азинян“, базирана в Казанлък, с патрон именития фотограф художник и баща на Бедрос е партньор на Народно читалище „Невена Коканова” в организирането и провеждането на фотопленера.

Изложбата е едно от събитията, посветени на патронния празник на читалището, който събра отново популярни имена от артистичния свят като Мария Статулова, Васил Банов, представители на културната общност.

Пленерът се проведе на два етапа – през миналата есен и тази пролет и в него се включиха седем майстори на обектива. Фотографите „запечатаха“ красотата и разноликия ритъм, бит и култура на селото през два от най-живописните сезона в Иглика.

В първия етап участваха Антоан Божинов, фотограф-художник и преподавател по фотография във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет, проф. д-р Росен Коларов, преподавател в Нов Български университет и в Софийски университет, Цончо Балканджиев и ф.х. Бедрос Азинян, председател на Фондация „Артин Азинян“ и създател на Първия музей на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък.

Във втория етап тази пролет се включиха три дами – майстори на обектива: Соня Станкова – преподава фотография в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, Пловдив, Нели Гаврилова и Надежда Павлова – преподавател в Националната художествена академия. Всички участници са носители на статуетката „Академика“ за принос към българската фотография.

През октомври предстои 34-те фототворби с уникалният идентичност, колорит и дух на Иглика да бъдат показани в Габрово, след което изложбата „Каменното гнездо“ ще гостува в Казанлък, Велико Търново и София.

Повече снимки от събитието може да видите в линка 

Задава се Инфундибулум Микрофест – на 12. октомври 2024
13 Септември 2024
„БожанкалииТе“ ще се играе на 21 и на 24 септември
14 Септември 2024