Задава се Инфундибулум Микрофест – на 12. октомври 2024

Очаквайте: Триизмерна арт инсталация; Читалня за фантастика; Концерти и диджей сет

 

Инфундибулум Микрофест е проект за култура и изкуство на платформата Capturing Creativity по идея на Невена Екимова и Росина Пенчева. Реализира се с финансовата подкрепа на Община Габрово по програма Култура, приоритет Творческо преживяване и социализация на пространствата и Елена Груп ЕАД.

Инфундибулум е скоропоговоръчната дума, която означава фуния на латински. Името на микрофеста е вдъхновено от измисления феномен хроно-синкластичен инфундибулум, гениално творение на безкомпромисния сатирик Кърт Вонегът. Това са произволно появяващи се места във Вселената, които изкривяват време-пространството, и където всички различни видове истина съществуват в хармония и всеки е прав.

Главозамайващото заглавие пасва идеално на концепцията на художничката Невена Екимова, която ще измайстори за любимия си подлез в Габрово триизмерни инсталации от метал, вдъхновени от Айнщайновите, Вонегътовите и най-вече личните си теории за гънките във време-пространството.

„Ще зарадваме хора от поне три генерации с еднодневна поп-ъп читалня, фокусирана върху заглавия от фантастичния жанр от миналото до днес, със специален акцент върху култовата Библиотека Галактика – издателската поредица научнофантастични романи от цял свят с незабравимите корици на Текла Алексиева. С намигване към миналото, изпълнено с богати фантазии и трудни реалности, срещаме истините на различни поколения в микрофест, който се надяваме да ви докосне лично, независимо от възрастта, цвета или планетата ви.“ – споделят инициаторите и организатори на микрофеста.

Интересна подробност, която всеки притежател на габровския предприемачески дух би оценил, е материалът, с помощта на който художничката преобразява подлеза, а именно няколко хиляди празни метални консервени кутии. Те са дарени на проекта от фирма в гр. Попово, която се озовава с гореспоменатия излишък при промяна в дейността си. Идеята да спонсорира артисти с кутиите е на Елена Цвяткова, която освен бизнес уомън е и ценител на съвременното изкуство. Решена да даде шанс за живот на бракуваните кутии, тя се среща с Невена, която пък, като истинска габровка, умее да превръща отпадъци в съкровища.

В Capturing Creativity обичат да забъркват новаторски каши от разнородни таланти, необичайни локации и смесени техники, както признават самите автори на феста. Нови тъкачи за Габрово, спечелилото второ място местно събитие на 2023-та, е първият смел опит в създаването на малък фестивал, който се превърна в мини сензация на габровската културна сцена. През настоящата година микрофестът ще завихри в едно съвременно изкуство, ретро фантастика и тематична музика в неустоимо притегателно тържество на въображението.

Всичко за събитието, както и за бъдещите активности на платформата Capturing Creativity може да следите на Capturing Creativity (capturing-creativity.com) 

Бъдете като „Бийтълс“ във фотоконкурса „<–ПОГЛЕДНИ–>“
13 Септември 2024
"Каменното гнездо" на Иглика ще гостува в Габрово през октомври
13 Септември 2024