Авторска изложба с плетива на една кука ще представи в Дечковата къща доцентът от Технически университет – Габрово Светла Панайотова.

Експозицията е озаглавена „Плетени играчки с мънички закачки“ и ще бъде показана на 12 септември 2024 г. от 17:00 часа в музейния обект в квартал „Шести участък“.

След интереса, който породи първата изложба на доц. Панайотова „Пъстри бабини квадратчета“, открита на същата дата миналата година, авторката ще разкрие още една страна от творческите си занимания.

На фокус този път е мултифункционалността на ръчно плетените играчки, които могат да сменят формата и предназначението си, коментират домакините от Регионалния исторически музей.

Плетенето за Светла Панайотова освен хоби е и начин да оползотвори остатъчни текстилни влакна, за да не се превръщат в отпадъци. Заниманието ѝ служи и като арттерапия за релаксация чрез изработването на различни изделия за бита, облекла, аксесоари, декорации и други.

Доцент Светла Панайотова е заместник-декан по научноизследователската дейност и кадрови потенциал към факултет „Стопански“ на Технически университет – Габрово и е преподавател в катедра „Социални и стопански науки“. Доктор е по специалността „Икономика и управление“. Изнася лекции по дисциплините „Комуникации и връзки с обществеността“, „Индустриална собственост и патентна политика“, „Интелектуална собственост“, „Социален маркетинг“, „Външнотърговска дейност“. Преподава на немски език в партньорски университети в Германия по програма „Еразъм+“. Автор е на монографията „Търговия с иновационни продукти от възобновяеми суровини“ (2010), на учебните пособия „Изкуството за успешна продажба“ (2001), „Управление на промяната в предприятието“ (2011), „Международно сътрудничество в бизнеса и търговията“ (2000), „Рециклирането – критерий при конструиране на продуктите“ (2005) и на повече от 140 научни публикации, от които 22 публикации в областта на кръговата икономика. Член е на Българската асоциация по маркетинг.

Куклени актьори представят „Грамотното мишле“ в РБ „Априлов – Палаузов“
9 Септември 2024
Трима българи на престижното биенале за занаяти Хомо Фабер 2024 във Венеция
9 Септември 2024