Трима българи са част от третото издание на новаторското биенале за съвременно занаятчийско изкуство Хомо Фабер 2024. То се провежда от 1. до 30. септември в пространствата на фондация Джорджо Чини на остров Сан Джорджо Маджоре във Венеция.

Сред подбраните произведения за изложбите на биеналето са творби на съвременния бижутер Димитър Станков и на майстора на кукерски маски Людмил Йорданов. Наред с тях студентката по интериорен дизайн Яна Ценов е сред избраните млади екскурзоводи на изложбите, които запознават посетителите с творбите и техните автори.

Габровката Росина Пенчева е един от посланиците в мрежата на Хомо Фабер. Тя е фотограф и творчески продуцент, основател на платформата Capturing Creativity. Присъствала е и на трите издания на биеналето и с възхищение споделя: „С всяко следващо издание международният обхват на Хомо Фабер нараства. В настоящото биенале участват над 70 държави, което е почти двойно спрямо предишното издание. Фондация Микеланджело утвърждава Хомо Фабер като културно движение, издигащо в култ ръчната изработка, подкрепящо новото поколение артизани... Няма по-добро място от Венеция за представяне на върховите постижения, които човешката ръка може да създаде, а машините – не."

Снимка: Росина Пенчева

Повече информация и кадри на Росина Пенчева от биеналето Хомо Фабер 2024 ще откриете на:  https://rosinapencheva.com/kukerski-maski-i-izyashtna-chasha-na-balgarski-artizani-v-homo-faber

Доцент от ТУ-Габрово показва плетени играчки в Дечковата къща
9 Септември 2024
Обявен е Жълт код за валежи за 11 септември
10 Септември 2024