С поднасяне на цветя пред паметника на Продан Тишков – Чардафон в Габрово бяха отбелязани 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

За приноса на Продан Тишков говори директорът на Регионален исторически музей – Габрово Росен Йосифов.

Снимки от събитието можете да видите в линка

На 6 септември  1885 година автономната област Източна Румелия се отцепва от Османската империя и се обединява с Княжество България, противно на решенията на Великите сили на Берлинския конгрес. До Съединението се стига след народни бунтове в Панагюрище, Чирпан, Пазарджик, Голямо Конаре и други южнобългарски селища, координирани от Българския таен централен революционен комитет. В резултат на военен преврат, оглавен от майор Данаил Николаев, османският губернатор в Пловдив Гаврил Кръстевич е свален от власт и заменен от администрация, назначена от българския княз Александър I.

Провъзгласеното Съединението е чисто българско завоевание­, без външни подбудители, крепители и защитници и е първата категорична заявка за самостоятелно, равноправно участие на българите в модерната история на Европа и първият ясен знак за европейските политици, че трябва да се съобразяват с млада България.

В навечерието на Деня на Съединението припомняме за първия паметник на Чардафон Велики
5 Септември 2024
"Купа Габрово 2024" завърши, наред е следващото издание
8 Септември 2024