В навечерието на Деня на Съединението служители на ОП „Благоустрояване“ почистиха пространството около първия паметник на Чардафон Велики – окосена беше тревата, премахната растителност от плочите, почистени бяха клони, препятстващи достъпа до паметника.  По-малките габровци вероятно не знаят за неговото съществуване, но той е разположен на метри от монумента, пред който всяка година се извършва празничната церемония. 

Красив и внушителен, сгушен високо сред дърветата, до него се стига по извита метална стълба. Историята разказва, че след като напуска земния свят на 22 ноември 1906 г., Чардафон е погребан от своите другари в местността Родевото (днес квартал Борово) в Габрово. Преди смъртта си Чардафон моли своята майка “ако по-рано умре, да бъде погребан в гората на майчиното си владение, под трипетликата, под която той винаги през живота си обичал да сяда и наблюдава хубавата природа на Габрово”. Шест години по-късно неговите другари издигат над гроба му “гиздав паметник, напомнящ разни исторически дати”, тясно свързани с дейността на Чардафон.

Проектът на съмишлениците и почитателите му е реализиран от двамата талантливи художници-педагози – Недялко Каранешев и Стефан Ковачев. Първоначалният замисъл бил изграждането на паметника да бъде възложено на скулптор в Италия. За да осъществи амбициозния проект, Каранешев предлага на своя колега Стефан Ковачев да му помага, “но всичко беше по мой почин и със заслугата на опълченското дружество” – пише в спомените си художникът. Въпреки лидерската роля на търновеца, двамата заедно работят бюста на Чардафон. Благодарение жеста на Иван Недков, който през 1908 г. създава първата машинна железарна в Габрово, скулптурната фигура е отлята безплатно в неговата фабрика. Образът на Чардафон е изваян от бронз, основата на паметника е издигната от бигор и гранит.

Национална среща на младежките съвети и парламенти ще се проведе в Габрово от 9 до 12 септември
5 Септември 2024
139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия
6 Септември 2024