„48-то издание на Международния фестивал Дни на камерната музика Габрово 2024 няма да бъде разточително като брой концерти и участници, но ще е наситено с изключително разнообразни предложения и изненади за габровската публика.“ – това споделя диригентът на Габровския камерен оркестър маестро Иван Стоянов дни преди официалното откриване на музикалния форум, който по думите му получава и високо признание от Министерство на културата. Показателно за това е една от най-високите субсидии в страната ни, която Дните на камерната музика получават. Това показва не само високото равнище на форума, а е комплимент най-вече към високообразованата габровската публика, която е сред малкото в страната с вкус към новостите извън обсега на концертната индустрия. – подчертава маестро Стоянов.

 В програмата ще има три оркестрови концерти, гостуващ хор от Пловдив, а освен „Софийски солисти“ в Габрово отново ще се изяви Български камерен оркестър от Добрич. Акцентът на фестивала е върху по-големите формации, а малките са представени само от струнен квартет „Фрош“ и традиционния детски концерт, в който участват изявени деца на габровските музикални педагози. С това събитие, както и с откриването на изложба живопис на Ема Вертерова фестивалът запазва традициите си от 1976 г., когато в Габрово гостуват с изложби и рецитали най-големите български художници и поети.

В поредното издание Община Габрово и Габровския камерен оркестър запазват стремежа да обновяват афиша на Дните на камерната музика с концерти, в които ще има премиери на изтъкнати български композитори, както и първи изпълнения у нас на забравени автори и произведения от епохата на Барока до 21 век.

Друг любопитен момент в поредното 48 годишно издание е възрастовия диапазон на изпълнителите. Най-малкият участник ще е на 9 години, а най-възрастният е 78 - годишният доайен на българките диригенти Арто Чифчиян.  

За пръв път в Габрово ще гостува Камерният хор на Пловдивската опера с изявения си диригент и музиковед Драгомир Йосифов. Ще бъдат почетени юбилеи на изтъкнатите български композитори Константин Илиев, Георги Тутев, Васил Казанджиев, Пламен Джуров и руснака Алфред Шнитке. С това организаторът на събитието продължава традицията всяко фестивално издание да разчупва рутината и стереотипите при програмирането.

В предложените концерти над 90% от произведенията ще прозвучат за пръв път в Габрово, а някои за пръв път в България. Посетителите ще присъстват и на закъснялата световна премиера на „Две песни от френските трубадури“ от Димитър Тъпков. Така в продължение на една седмица ще бъде представена нова информация на постоянната публика.

Въпреки, че концертите са само шест на брой, те застъпват разнообразен и широк жанров спектър. Целта е да се задоволят почти всички вкусове и желания на публиката, която по време на фестивалните вечери попълва анкетни карти и по този начин пряко участва, както в програмирането на Дните на камерната музика, така и на сезона на Габровския камерен оркестър.

Някои от концертите в програмните книжки имат надслов, който ще помогне на всички, които за първи път ще прекрачат прага на фестивалната зала да се ориентират по-лесно в музикалните послания. По този начин организаторите от Габровски камерен оркестър и Община Габрово се надяват да провокират любопитството на младите хора и те да станат бъдеща публика на този фестивал – запазена марка за висока култура.

По време на първия концерт на Дни на камерната музика Габрово 2024 ще се открие и тематична изложба живопис на известната наша художничка Ема Вертерова.

„Янтра“ приема „Добруджа“ във важен тест
2 Септември 2024
Две големи годишнини ще бележат културния календар на Община Габрово за м. септември
2 Септември 2024