Две големи годишнини ще бележат културния календар на Община Габрово за м. септември. Емблематичните, не само за града ни, туристически обекти МАИР Боженци и РЕМО Етър навършват 60 години от създаването си. Богата програма са подготвили екипите и на двата музея, с която канят своите гости да отправят поглед към миналото, да преживеят настоящето и да открият бъдещето. Експозиции, творчески преживявания, концерти са част от програмите, които може да проследите на туристическия сайт visit.gabrovo.bg.

Специално създадено представление за Боженци, за неговото славно минало, колоритните жители и знатни особи ще има своята премиера на 6 септември. Тогава радости и скърби, любовни трепети и разочарования, обществени дела и междуличностни сплетни – все общочовешки теми, които владеят и божанкалиите, ще изпълнят мегдана и калдъръмените улици на селото в този важен за мнозина ден. Ще е драматично, ще е интересно, ще е забавно, ще е смешно...

 В Етъра „Празникът на пестила“ на 7 и 8 септември ще потопи своите посетители в неповторима атмосфера, не случайно през 2018 събитието е отличено от Министерство на туризма в категория „Духът на България“. Приготвяне на пестил по традиционна рецепта; алея на вкусовете с базар и дегустации; демонстрации на занаяти, свързани с пестила – направа на кошници, калайдисване на съдове, изработване на дървени лъжици и бакърджийски изделия; фолклорни изпълнения, тематични изложби  са част от акцентите в рамките на празника.

Тържествено пред паметника на Чардафон Велики ще бъде отбелязана 139-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Традиционно вече в китното село Иглика през този месец се провежда празник на читалището, което носи името на неповторимата българска актриса Невена Коканова. Романтичното наименование „Каменно гнездо“ е фотоизложба, събрала в себе си творбите на именити фотографи по време на първи национален фотопленер. Имено там тя ще бъде открита след освещаване на читалището.

Септември ще бъде и музика с 48-то издание на Дни на камерната музика „Юбилейни отблясъци“. Ще звучи и  първият фолклорен концерт на Ансамбъл Габрово, а театърът ще завладее публиката в 24-часов маратон. Очаква ни нощ на литературата и изложби, които могат да бъдат разгледани на открито и в залите за изкуство.

Един от основните акценти през месеца е Х-то издание на наградите ЖИВА, домакин на което тази година е музей Етър, а партньори в провеждането на събитието са Министерство на културата и Община Габрово. „Това е награда, която едновременно събира интересни преживявания и прави възможно споделянето им на наднационално ниво. С нея се насърчава конкуренцията между музеите, а с това нараства броят на образцовите музеи, които надхвърлят определението „най-добри музеи“. Наградата се основава на идеята, че знанията и споделянето на опит са от съществено значение за засилването на влиянието, което музеите имат в нашите общества”

Пъстра и богата като настъпващата есен ще е програмата от събития през месец септември. Следете актуална информация на www.gabrovo.bg, както и на туристическия сайт www.visit.gabrovo.bg  и профилите му в социалните мрежи.

На 15 септември Софийски солисти ще открият Дните на камерната музика
2 Септември 2024
Габрово ще отбележи 139 години от Съединението
3 Септември 2024