Деветото издание на фестивала на стъклото очаква любителите на творческите предизвикателства в първия уикенд на месец август с ателиета по витраж, гравиране и рисуване върху стъкло.

Под навеса на менгема в Боженци ще бъде разположено ателието на Деница Венкова, която се ангажира да представи занаята гравиране върху стъкло и да съдейства на желаещите да преминат с лекота през фазите на процеса.

Вечно експериментиращата в сферите стъклопис, керамика и арт фотография Неда Личева ще посрещне  почитателите на рисуването наобратно в двора на къщата музей „Баба Райна”. Техниката е предизвикателна, но и вдъхновяваща, като отваря нови възможности за творческо изразяване. Рисуването на изображение върху задната страна на стъклена повърхност изисква художникът да мисли в обратен ред, да започва с детайлите и да завършва с основния фон.

Преподаватели и студенти от Катедра „Стенопис” на Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" ще запознаят гостите на фестивала с възможностите на класическия витраж. По традиция от първото издание на СТЪКЛЕНА ПЛЕТЕНИЦА тяхната работилница ще бъде разположена в изложбената зала на Старото школо. Тази година екипът е в състав доц. д-р Анастасия Тонкова, Елпида Лайлакиду, Алекс Панова, Силвия Иванова и Елеонора Галинова.

Билети за събитието може да закупите от административната сграда на музея. Заедно с тях ще получите карта с обектите, в които са разположени работилниците. Дневната цена на билета (9 лева за възрастни и 6 лева за учащи и пенсионери) включва участие в ателиетата и посещение на три музейни обекта с екскурзовод. За най-малките членове на семейството (до 7 години) участието е безплатно.

Фестивалът на стъклото е съвместен авторски проект на РСО „Централна Стара планина” и МАИР „Боженци”. Общият ангажимент към събитието датира от 2016 година, когато екипите на двете институции взеха под внимание историческите факти за изработка на стъкло в региона, изпълниха ги с ново съдържание и насочиха вниманието на публиката с артистичен потенциал към художествената обработка на атрактивния материал.

 

Отборът на „Янтра“ посреща състава на „Локомотив“ тази неделя в Габрово
2 август 2024
Дни на социалната икономика в РБ „Априлов – Палаузов“
2 август 2024