Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“ ще бъде домакин на инициативата „Дни на социалната икономика“. На 5 и 6 август и следващата седмица (12 – 16 август 2024 г.) от 10:00 до 14:00 часа във фоайето на първия етаж екипът на Регионалния център на социалната икономика ще предоставя безплатни консултации.

Интересуващите се от темата ще могат да получат отговор на въпроси като: Какво означава „Социално предприемачество“ и по какво се различава от другия бизнес? „Социалният“ бизнес истински бизнес ли е? Кое определя една дейност като социално предприемачество, а друга – не? Защо е важно да подкрепяме бизнесите с кауза и как да го правим? Кой може да бъде социален предприемач и каква дейност може да извършва? Какви са законовите изисквания, за да се регистрира едно предприятие като социално? Получава ли социалното предприемачество подкрепа от държавата?

През месец май 2019 г. влезе в сила Закон за предприятията на социалната и солидарна икономика. От месец юни 2023 г. за територията на всеки от плановите икономически райони по NUTS 2 в страната заработиха шест регионални центъра за развитие на социалната икономика. Те са създадени от Министерството на труда и социалната политика по проект П41 „Развитие на социалната икономика“, финансиран чрез Националния план за възстановяване и устойчивост. Целта е да се подкрепят социалните предприятия и да се популяризира социалната и солидарна икономика.

Регионалният център на социалната икономика за Северен централен район се намира в гр. Габрово на ул. „Успех“ № 1. Услугите, които предоставят експертите, са безплатни за всички граждани.

СТЪКЛЕНА ПЛЕТЕНИЦА 2024 ви очаква на 3 и 4 август в Боженци
2 август 2024
16 многофамилни сгради в Габрово са одобрени за саниране по втория етап от Програмата за енергийно обновяване на жилищата
5 август 2024