Пред многобройна аудитория екипът на проект MountResilience представи темата за адаптацията към климатичните промени в планинските региони по време на екологичния фестивал Узана Поляна фест. Проектът MountResilience беше фокус на презентацията в пространство „Познание“, а по време на дискусията публиката пожела да научи повече подробности за климатичните изменения и справянето с неочакваните метеорологични явления.

Същността на MountResilience беше представена от инж. д-р Десислава Колева, ръководител на проекта и директор дирекция „Устойчиво развитие“ в Община Габрово, която разказа за защо адаптацията към климата в планинските региони има важна функция за опазване на биоразнообразието и човешкото здраве. Госпожа Колева подчерта, че адаптацията в сектори като управление на водите, селско и горско стопанство, туризъм е от ключово значение за намаляване на негативното въздействие в планинските региони.

Събитието продължи с разясняване на целта на проекта, неговите дейности и етапи. Голям интерес сред публиката предизвикаха демонстрационните решения, които предстои да бъдат реализирани в Габрово. Участниците отчетоха като изключително важно за региона на Габрово разработването на система за ранно предизвестяване на пожари, ураганни ветрове и наводнения.

В дискусионната част на представянето екипът на проекта и публиката обсъдиха климатичните рискове и дадоха примери за все по-честите екстремни климатични събития и тяхното въздействие върху жизнения цикъл на екосистемите. 

От всички участници обаче най-впечатлени останаха децата, които не само внимателно следяха презентацията, но и проявиха любопитство за това какво се случва в другите региони в проекта. Най-малките посетители бяха категорични, че природата има нужда от човешката грижа и обич.

Повече за проект MountResilience може да прочете на официалния сайт.

Световен ден за борба с хепатита под мотото „Време е за действие“
26 юли 2024
През август няма да се предоставят награди от вендинг системата
26 юли 2024