Световният ден за борба с хепатита се провежда всяка година на 28-и юли, като на този ден светът се обединява около темата за борбата с широкоразпространената инфекция с цел повишаване осведомеността за вирусните хепатити сред обществеността.

Мотото на Световния ден през 2024 г. „Време е за действие“ поставя акцент върху превенцията, скрининга и ранното диагностициране на хепатита.

По инициатива на Министерството на здравеопазването, съвместно с регионалните здравни инспекции в периода от 29 юли до 2 август 2024 г.  ще се проведе скринингова кампания за хепатит Б и хепатит С.

Изследването е безплатно. Прави се в рамките на 15 - 20 минути с помощта на бързи имунохроматографски тестове за доказване на повърхностия антиген на хепатит В вируса и на антитела срещу хепатит С вируса.

За област Габрово тестването ще се осъществява от екип на РЗИ Габрово през периода 29.07.2024 г. – 02.08.2024 г. от 09:00 ч. до 13:00 ч., на адрес: гр. Габрово, ул. „Райчо Каролев” № 2.

Участието е изцяло доброволно.

По време на кампанията ще се проведат беседи и ще се раздават здравно-образователни материали с цел повишаване информираността на населението за разпространението на хепатита в област Габрово.

 

Ориентировачи от цял свят си дават среща на Узана в Купа България
25 юли 2024
Анкета за бъдещето на Централен кооперативен пазар – Габрово
26 юли 2024