Община Габрово подаде за оценка проектно предложение за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в базата на детска градина „Мики Маус“ в село Враниловци. Кандидатстването е по подпрограмата „Енергийна ефективност на общински училища и детски градини“ към Инвестиционната програма за климата на Националния доверителен екофонд (НДЕФ).

Заложени са редица енергийни ремонти, подмяна на дограмата, топлоизолация по стените, пода и покрива, изграждане на фотоволтаична система, както и инсталиране на термопомпи за отопление и енергоспестяващи осветителни тела.

Според извършеното техническо обследване се предлага ремонт на покрива и на гредореда на втория етаж, за да се предотвратят течове и разрушаване на покритията.

Сградата на детското заведение е въведена в експлоатация през 1965 г. и до момента в нея са правени само текущи ремонтни дейности. Тя попада в клас на енергопотребление „Е“, а целта е след интервенцията да постигне клас „A“ и да отговаря на критериите за сграда с близко до нулевото потребление на енергия.

Базата на ДГ „Мики Маус“ в с. Враниловци е единствена за населеното място и приема деца от още 13 села. В нея функционира една смесена група за малчугани на възраст от 2 до 7 години. През последната учебна година в градината са записани общо 30 деца.

Исканата безвъзмездна финансова помощ от НДЕФ е в размер на 129 376 лв., а прогнозната стойност на съфинансирането от Община Габрово е 135 400 лв. Подадените по процедурата заявления ще бъдат разглеждани на конкурентен принцип.

Двайстият юбилеен Национален конкурс „Млад икономист – 2024 г.” донесе радост на ученици и учители от ПГТ „Пенчо Семов” – Габрово.
15 юли 2024
Фондацията в помощ на жени, претърпели насилие - Флай става на една година
16 юли 2024