За шеста поредна година Габрово е домакин на национален летен строителен камп за ученици и студенти, организиран от компания Hobelix със съдействието Община Габрово, който се провежда благодарение упоритостта и всеотдайността на габровеца Христо Христов.  70 ученици от 10 български града ще се състезават в четири поредни дни в задачи, зададени от най-големите компании в строителния сектор.

Кметът на Габрово Таня Христова приветства младежите от Лятната строителна академия по време на откриването й днес и благодари на инициатора Христо Христов. „Няма по-хубаво от това, което прави един вдъхновяващ млад човек, за да те кара да се чувстваш горд не само като габровец, но и като българин, а и като добър специалист. Нещо, към което Вие, млади хора, очевидно сте се устремили щом сте тук. От днес ставате част от едно преживяване, което не само ще Ви даде нови умения, ще Ви направи по-добри в това да правите куфраж, леете бетон, зидате стени, сглобявате или разглобявате скелета, управлявате строителна махонизация, но най-вече ще Ви научи да бъдете силен екип, защото без това няма как да построите, която и да е Ваша мечта. Очакват ви много вълнуващи, но и не до там лесни ситуации. Имено затова Вие имате Христо, неговия екип, партньори, спонсори и ментори. В следващите дни Вие ще привличате не малко внимание на габровци, но онова, което ще правите и то без да знаете е, че ще показвате на всички колко важна е тази професия. Радвам се, че виждам толкова много млади хора тук от различни краища на страната. Пожелавам Ви невероятни четири дена и Ви поздравявам, че сте избрали пътя на едни изключително важни и достойни хора с мисията да създават.“ – каза кметът на Габрово и отправи ново предизвикателство към организаторите следващият строителен камп да е с продължителност поне 20 дни.

Мисията на академията от първото й издание до сега е да вдъхнови учениците, които тепърва избират кариерния си път, като ги въведе в реалния свят на архитектурата и строителството и им покаже нагледно какво е „на обекта“.  Иновативният летен лагер цели да създаде интерес у младите, така че да започнат да следят строителния сектор, да ги привлече и задържи в него - това сподели по време на откриването и инициаторът на идеята Христо Христов.

Какво предстои за участниците – те ще бъдат разпределени във възможно най-разнообразни екипи и ще работят заедно на т.нар. строителни площадки. Освен на чисто технически познания, в отборите си учениците ще се учат и на работа в екип, ще придобиват организационни умения и научават за ценността на компромисите за постигане на общи успехи. Сутрините ще започват с активна тренировка, определено дните  ще преминават в много работа, а вечерите ще са с вдъхновяващи лекции от успели хора.

Освен това всяка година Summer Stroi.Academy дава възможността на участници от предишните сезони да участват отново в предизвикателството. Високият брой кандидати от предишни сезони на академията е доказателство за позитивните емоции, които оставя тя у всеки участник. Всички завърнали се младежи от предишните сезони имат една по-специална задача - да оставят своята “следа” в Габрово. Екипът от т.нар. ветерани се събира и реализира един малък строителен проект. През годините това са били пейка, статуи, кашпи за цветя, които остават след тях в града, за да радват жителите му. Освен с физическата си следа обаче този проект е важен и с вложените в него познания и емоции, като всеки участник там оставя част от себе си и реализира първия си физически проект, който ще сложи началото на израстването му като специалист. Какво ще завещаят на своя град този път, ще стане ясно в неделя, когато е финалът на това приключение. 

Таня Христова: „Действията ни за климата трябва да са прогресивни, за да подобряваме качеството на живот“
4 юли 2024
Деца ще рисуват буквите от глаголицата на 10 и 11 юли
4 юли 2024